Antep’in Yoğurtlu Tarhana Çorbası

Herkese hayırlı vakitler diliyorum.  Kış hazırlıkları hemen hemen bitti ve artık kiler ve dolaptaki stoklarımızı konu komşu birbirimize anlatmaya başladık. Bazen komşularımla konuşuyoruz da,  kış hazırlıklarını yaparken kullandığım  sebze vs.  miktarının azlığı onları çok şaşırtıyor. Ben de onlara Antep mutfağı gibi iki yüz ellinin üzerinde yemek seçeneği olan bir mutfağın yanı sıra bir de el attığıyım J diğer mutfakları göz önüne alınca, benim ev de çoğu yemek belki sene de bir belki altı ayda bir pişer diyorum. Yani buzluğa geçen sene 5 torba koyduğum taze fasulyeyi bitirmek için bize göre sık sayılacak kadar taze fasulye yedik. Elbette bazı yemekler makarna, pilavlar, klasik börek ve kızartmalar gibi daha sıklıkla pişer.

Mevsim artık kendini iyice hissettirmeye başladı. Çevresel koşulların ilk yansıdığı yerlerden biri de tabi mutfaklarımız. Canımız daha sıcak yemekler ve tatlılar çekmeye başladı. Soğuk havalar yeni yemek denemeleri için gerekli alt yapılardan biridir, zira sıcağın rehaveti insanı yemekten iyice uzaklaştırır.

Bu gün konuyla alakalı olarak Antep mutfağının vazgeçilmez çorbalarından olan tarhana çorbasını tarif edeceğim.  Kimi otoriteler bu tarhananın Antep mutfağına ait olmadığını söylüyorlar, ancak çocukken bizim evden  bu tarhana eksik olmazdı ve halen Antep’de bu tarhana hazırlanır ve kışlık olarak depolanır. Antep tarhanası yoğurt ve dövme (yarma) ile hazırlanan harika bir çorba.  Sanıyorum ki farklı yöreler de de yoğurtlu tarhana yapılıyor ama bizim yaptığımız tarhananın yoğurdu biraz daha fazla. Örneğin  Konya ya ait yoğurtlu tarhana pişirilirken  salça konuyor  ve yoğurt tadı daha az. En azından ben etrafımda öyle gördüm.  Resminden de anlaşılacağı üzere kurutulmuş yoğurdun enfes tadına tereyağı ile kavurulmuş nane eşlik ediyor.

Malzeme:

  • 1 kase dolusu kuru tarhana (4-5 topak)
  • Tereyağı
  • Nane, tuz

Yapılışı:

Tarhanayı bir gün önceden suya ıslayın. Bu imkanınız olmaz ise pişireceğiniz gün sıcak su içinde ocağa koyun ve çok kısık ateşte tarhana açılana kadar bekletin. (Bu işlemi yaparsanız suyunu süzmenize gerek yok aynı su içinde pişirin.) Şişen ve yumuşayan tarhanaları sudan alıp pişeceği tencereye koyun ve 2-3 dakika köfte yoğurur gibi yoğurarak iyice ezin.

Tarhananın üzerine 4-5 bardak kadar su ve tuz ilave edip ocağa koyun. Arada bir karıştırarak tarhanayı pişirin. Çırpıcı yardımıyla biraz çırparak tanelerin ayrılmasını sağlayın. Ateşten alınca yağda kavrulmuş naneyi üzerine dökün.

Reklamlar

10 thoughts on “Antep’in Yoğurtlu Tarhana Çorbası

  1. Ellerine sağlık Sevgili Lavantin. Konyamız’da salçalı olur, haklısın. Daha envai çeşit malzeme olur, say say bitmez =) Bu arada hani nisan ayında oturacaktık? Kaynadı gitti ne hikmetse. Haberleşelim bir ara. Sevgilerimle.

  2. Canım, seninle alakalı değil. Birbirini takip eden bir dizi sorun yaşandı. Sana mahcup oldum ama inşallah telafi ederim. Kusura bakma lütfen.

    Sevgiler…

  3. Est. Sıkıntılar geçsin de inş, gerisi önemli değil. Ne zaman nasipse o zaman buluşuruz nasılsa inş 🙂

  4. Lavantiiinnn!!!
    Harika yine foto hemde corba,bu tarhananin tadini biliyorum.Senden iyi olmasin Antepli arkadasimda yemistim.Ama o yok artik ve ben cok üzülüyorum 😦
    Eline saglik cnm.

  5. ne biçim tarif bu. malzeme sadece tarhana, tereyağı nane ve tuz olur mu. Tarhana çorbası yoğurtlu yapılır, resmi de yoğurtlu, ne malzeme de var ne de tarifde. kişi bunu nasıl çorba yapacak. düzgün anlatırsanız çorba olur, sizin tarif olsa olsa lapa olur

  6. Anonim yazan şahıs, ne biçim yorum bu? Size sizin tarzınızla cevap vermek daha doğru olur. Antep tarhana çorbasını bilmiyorsanız bence burnunuzu sokmayın! Bizim tarhanamız zaten yoğurt ve yarmanın kurumuş hali olduğundan, resimdeki çorba bizzat kendisi olur. Lütfen tereciye tere satmayın!

  7. Ben tarhanayı ıslatma fırsatı bulamadığım için ıslattım ve yoğurdum ama şuan topak topak oldu ne yapmalıyım tel çırpıcı ile çırpıylorum ama? Doğru mu yapıyorum?

  8. Side hanım cevap biraz gecikti kusura bakmayın. Çırpıcı tarkanayı dağıtmaya kafi gelmez. El blenderi kullanmalıydınız. Şu da varki, tarhana zaten içindeki yarmadan dolayı tam olarak tanesiz olamaz. Yani mercimek çorbası gibi filan olmaz. Taneli bir çorba. Bir daha denerseniz bunları göz önünde bulundurun. Kolay gelsin.

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s