Pirpirim (Semizotu) Cacıklı Arap Köftesi

Allah’ın selamı hepimizin üstüne olsun. Bu gün harika bir Antep lezzetinin tarifini vereceğim.  Antep mutfağında bulgurlu yemeklerin yelpazesi oldukça geniştir. Pilavlar, çiğ olarak tüketilen köfteler, pişirilerek hazırlanan köfteler… Ev de hiç malzemeniz yoksa bile bulgur, yoğurt, salça gibi ana malzemeleriniz hep vardır. Antep hanımları işte bu  malzemeyle  bile çok lezzetli yemekler yapma marifetine sahiptirler.

Arap köftesi olarak geçen bu tarifim, bazı malzeme değişiklikleriyle 3-4 farklı türde köfte hazırlama imkanı verir. Cacıklı Arap köftesi, salçalı Arap köftesi, domatesli vs.  Bu gün benim en beğendiğim cacıklı Arap köftesinin tarifini aylaşacağim inşallah. Tarifinde bahsettim ama burada da belirteyim ki, bu yemeği sadece pirpirimle değil de evinizde olan herhangi bir yeşillikle de hazırlayabilirsiniz. Mesela: Pancar, maydanoz, kuzukulağı, ıspanak gibi.

Malzemeler:

  • 1 bardak ince bulgur
  • 100 gr. yağsız kıyma
  • 1 baş soğan
  • 1-2 kaşık un
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • Köfteleri kavurmak için zeytinyağı

Cacık için:

  • 1 kase sarımsaklı süzme yoğurt
  • 1 kase iri doğranmış pirpirim ( 250-300 gram kadar.) Ayrıca pirpirim yerine ıspanak, pancar, maydanoz da kullanabilirsiniz.

Yapılışı:

  • İnce bulgur, kıyma, çok ince kıyılmış soğan, tuz, baharatlar ve unu karıştırın. Gerektikçe su ilavesiyle 15- 20 dakika yoğurun ve iyice sakızlanmasını sağlayın. Macun kıvamına gelen köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp, ellerinizi sık sık ıslatarak yuvarlayın.
  • Köfteler bitince geniş bir tencereye biraz su koyup kaynatın. Üzerine bir süzek koyun ve köfteleri süzeğin üzerine döküp köftelerin üzerine bir kapak kapatın. 15-20 dakika köfteleri buharda pişirin. Tadına bakarak pişip pişmediğini kontrol edin. Köfteleri su da haşlayanlarda var ama, bu usulle daha sağlıklı oluyor.
  • Köfteler pişene kadar ılıtılmış sarımsaklı yoğurtla semizotunu karıştırıp tuzunu atın. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırın ve pul biberi atın. Pişen köfteleri de tavaya ilave edip bir süre kavurduktan sonra, köfteleri tabaktaki semizotunun üzerine dökün.

Afiyet olsun…

Reklamlar

7 thoughts on “Pirpirim (Semizotu) Cacıklı Arap Köftesi

  1. Köfteler harika görünüyor. Bulgur köftelerini çok severim yoğurtlu sosla. Semizotunda nasıl olur merak ettim. Buharda pişmesi de ayrı güzelmiş.

  2. Bayılırım bulgurla yapılan herşeye ve tabiki Antep yemeklerine hepsi ayrı güzel maşallah…Ellerinize sağlık.
    Ama bulguru ıslatarak yapsak olmaz mı?? ben o kadar kuvvetli değilim de

  3. Merhaba,
    Arrap koftesini denedim ve cok begendim! Hatta yemek kursumuzda Yabancilara gelecek ay bu yemegi tanitacagim. Bir sorum olacak: sizce bu kofteyi hazirlayip buzluga atabilir miyiz acil misafirler icin? Evet ise buharda haslayip mi atmak lazim , yoksa direkt yuvarladiktan sonra buharda haslamadan mi? Tesekkurler, emeginize ve ellerinize saglik …

  4. Merhaba, Sevdanur hanım, öncelikle bir hayli geciken cevabım için kusura bakmayın. Bir anlamı kaldı mı bilmem ama köfteleri haşlayarak dondurursanız daha iyi sonuç alırsınız. Haşlamadan dondurur iseniz de mutlaka buzu çözülmeden direk kaynar suya atın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s