Allah’ın selamı tüm dostların üzerine olsun. Bloğumu haddinden fazla ihmal ediyorum. Aslında ben Türkiye’ye geleli bir çok şeyi ihmal etmeye başladım. Bundan önceki yazıda hepimizin hastalandığından bahsetmiştim. Meğerse o hastalık benim geçireceğim daha ciddi sağlık problemlerinin başlangıcıymış. Ama çok şükür atlattım ve eski sağlığıma kavuştum.
Bu gün yöresel bir tarif paylaşmak istiyorum. Taze fasulye ve bulgurla hazırlanan bu pilavın adı püsküllü pilav. Taze fasulyenin yanına pilav pişirme zahmetinden kurtaran bir yemek. Pilav piştikten sonra üzerine tereyağıyla sarımsak kavrulup dökülüyor ve lezzetine lezzet katıyor.
Malzemeler:
- Yarım kg. Teze fasulye ( Bu mevsim buzlukları boşaltma zamanı, donmuş olarak da kullanabilirsiniz.)
- 2 bardak pilavlık bulgur
- Bir tane kuru soğan
- 2 tane domates
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (ben karışık salça kullandım)
- 2,5 bardak su
- Tereyağı, zeytinyağı ve sıvı yağ karışımı
- 2 diş sarımsak
- Karabiber, tuz
Yapılışı:
- Düdüklü tencerede sıvı yağlar ile yemeklik doğranmış soğanları kavurun.
- Bulguru soğanların üzerine atıp 1-2 dak. kavurun.
- Doğranmış domatesleri de ilave ederek kavurmaya devam edin.
- Üzerine fasulye, baharatlar ve 2,5 bardak suyu koyarak düdüklü tencerenizin ayarına göre buharı çıkıp kilitlenince ocağın altını kısın. Kısık ateş de 6 dakika bekletip ocaktan alın.
- 20 dak. tencerenin ağzını açmadan bekletin.
- Bu arada tereyağında kavurup ocaktan aldıktan sonra kıyılmış sarımsakları yağa ilave edin.
- Bekleme süresi dolan tencerenizin kapağını açıp sarımsaklı tereyağını pilava ilave edip karıştırın.
- Yanında ayran ve turşuyla hatta mevsimi gelmişken otlarla servis yapın.
Taze fasülye ile (yazıda teze fasülye olmuş 🙂 ) çok ilginç olmuş. Görünüşüne bakarsak, bizce son derece uyumlu olmuş. Çok güzel gözüküyor.
Ellerinize sağlık,
ve aleyküm selam
Hayırlı cumalar…
Geçmiş olsun ve elinize sağlık 🙂
Pilavı düdüklü tencerede hiç denememiştim değişik mutlaka deneyeceğim.
Ellerine sağlık canım..
Sevgiler..
Elinize sağlık pilavınız çok güzel fasulya diblesin de benziyor sevgiler…
pilav çok güzel olmuş,ellerinize sağlık, bulgurun markasını öğrenebilirmiyim iri iri çok güzel
Ve aleyküm selam öncelikle.Gerçekten çok farklı bir pilavmış. Bulgur pilavını çok seven biri olarak hemen denemeliyim dedim kendi kendime ama taze fasulye buzlukta kalmadı. Yazı bekleyeceğim artık 🙂 Ellerine sağlık.
Merhaba arkadaşlar;
Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
kültürüne sahibiz Ülke olarak.
Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
Bende düşümdümki “Yöresel Lezzetler Etkinliği” düzenleyip bloglar
arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim…Tabi siz
değerli arkadaşlarımın sayesinde…
“Yöresel Lezzetler Etkinliği”mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında
ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
beklerim,tariflerinize “Yöresel Lezzetler Etkinliği” için Safiye’ye
gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
yöreye ait olduğunu yazıp,
bana haber verirseniz
tariflerinizi severek yayınlayacağım.
Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak
safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler…
Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
katılabilirsiniz…
Teşekkürler
Merhaba arkadaşım antepli olmak bir başkadır o güzel cana yakın sıcakkanlı acının başkanti gaziantepde 4 yıl kaldım eşimin işi dolasıyla .Blogunuz buram buram yöre kokuyor yöresel yemek tarifleriyle ellerinize saglık. Etkinligim için tarif getirdim
Safiye, bu etkinlige insallah katilacagim. Ama katilamaz isem de tariflei teker teker okuyacagimdan emin ol.:)
Kolay gelsin…
Miyase, bulgur Duru markali bulgur idi, eger yanlis hatirlamiyorsam.
Taze fasulye oldumu yanına mutlaka pilav olur bizim evde pirinç veya bulgur,ayrı ayrı pisirmektense böyle daha iyi.Ellerine sağlık cnm.
Elinize saglık