Tavuklu Çökertme Kebabı

Bedenen yorgun olsam da dışarıdaki hava zihnime ve ruhuma başka bir huzur ve sevinç veriyor. Birkaç hafta önce kayın validem ve kayın pederim Türkiye’den geldiler ve bir süre de bizde kaldıklarından yeni tarifler ekleyemedim. İnşallah bundan sonra düzenli olarak devam edeceğim.

Bu güzel gün de nefis bir Bodrum yemeğiyle burada tam karşınızdayım.:) Yemeğimiz: “Çökertmeden çıktım da Halil’im.” değil tabi Bodrum’lu olanlar anlamıştır çökerteme kebabı. Bazen espirikli biri olduğumu düşünüyorum, öyle miyim neyim.:) Dışarıda güneş var ya mutlu olduk, siz anladınız durumu…

Çökertme kebabının aslı kırmızı etle yapılıyor. Yöresel yemek tarifleri verirken aslını bozmamak adına epey araştırma yaparım. Çökertme kebabını da araştırdım ve aslı et le yapılsa da tavukla hazırlandığı tariflere de rastladım. Tavuklu tarif Bodrum da da yapılır mı, yoksa hanımların kendi geliştirdikleri tarif mi bilmiyorum, bilen varsa düzeltmeye açığım.

Kısacası kızarmış patatesin, tavuğun ve yoğurdun uyumunu damak tadına düşkün olanlar tahmin edebilir. Yöresel yemeklere düşkün biri olarak bu güzel yemek nasıl gözümden kaçmış anlamadım. Bundan sonra daha sık yapacağım inşallah.

Not: Kırmızı etle hazırlanırken terbiyesine rendelenmiş soğan da katılıyor.

Malzemeler:

  • 350-400 gr uzun şeritler halinde veya istediğiniz gibi doğranmış tavuk eti
  • 4 tane patates
  • 1 çorba kasesi sarımsaklı yoğurt
  • Sıvı yağ
  • Yarım bardak süt
  • Karabiber, kimyon, tuz, pul biber

Yapılışı:

  • Tavuk etini etini süt, iki kaşık sıvı yağ, ve baharatlarla karıştırıp mümkünse bir gün önceden terbiyede bırakın. Vaktiniz yoksa bir iki saat de olur.
  • Terbiye de beklemiş eti tavaya koyup bir iki kaşık yağ ilavesiyle kızarmaya bırakın.
  • Diğer tarafta patatesleri iri rendeyle rendeleyip bol yağda kızartın. Bu tür kızartma istemiyorsanız, çubuk doğrayarak da kızartabilirsiniz.
  • Kızaran patatesleri servis tabaklarına alıp üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın.
  • Pişen tavuk parçalarını da yoğurdun üzerine dizdikten sonra pul biberle süsleyip sıcak servis yapın.

Özellikle çocuklar çok seviyor.

Reklamlar

10 thoughts on “Tavuklu Çökertme Kebabı

  1. eline sağlık olsun

    çok leziz görünüyor

    atlayım yiyesim geldi

    açımda zaten
    bu tabak yetmez bana diyim 😀

  2. Espirikli oldugun kesin cnm 😉
    Hemen deneycem ins,ellerine saglik hamarat,maharetli,espirikli arkadasim 😀

  3. Nefis bir yemek. Yoğurtla patates kızartmasının uyumuna bayılırım her zaman. Bir de beyaz et tercih ettiğim için tam bana göre bir yemek. Elleriniz dert görmesin. Allah’a emanet olun.

  4. Eğer bu hava iyi geliyorsa bütün o sıkıntılar Allahın izniyle geçer inşAllah!
    Beni pek açmıyor ne yazık ki bu havalar son günlerdeki yorgunlukla bütünleşince yorgun beden ve ruh oluyor.Neyse sıkıcı cümleler kurmayayım..
    Bu güzel yemeği sevebilirim çok tavuğa düşkün olmadığımdan bu haliyle yemeyi seveceğimden eminim.
    Ellerine sağlık,selamlar.

  5. Merhaba Ben kütahyada aşçılık yapmakta olan mustafa zaman zaman bende çökertme kebabı yapmaktayım patetesi yoğurdu ve tavuğu koyduktan sonra en son rendelenmiş domatesi az zeytin yağında kavurup sadece iki parmakla kimyon ve tarçın atarak kavurun ve maydanozu çok ince doğrayarak atın ve kapatın tavuğun üstüne dökün ve servis edin eminim şu ana kadar yemiş olduklarızdan daha farklı bir aroma tadı alacaksınız afiyet olsun mustafa erol 0537 721 27 87

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s