Ispanaklı Börek

Kurban bayramı ertesi tüm takipçileri selamların en güzeli olan Allah’ın selamıyla selamlıyorum. Gurbette Türk sayısı ne kadar çok olursa olsun bayramlar hep mahzun geçer. Biz de sessiz sedasız bir bayramı daha çam gibi devirdik. Darısı gelecekte vatanımda geçireceğim bayramlara… 

Ben börek özürlü biriyim. Her türlü hamuru açarım ama açma börekleri bir türlü kıvamında yapamam. Sanıyorum ki hamur işinde olmaz ise olmaz olan bol yağ kuralına riayet etmememden sebep. Bir türlü elim bol yağ koymaya gitmez ve mutlaka yağı azaltırım ve sonuç da elbette hoş olmaz. Ama bu börek bu kuralı değiştirdi, hem normal sınırlar içerisinde yağ kullanılıyor hem de sert ve başarısız olma riskiniz yok. Yani garanti börek. Tabi börek uzmanları için saçma gelse de benim gibi beceriksiz olan birkaç kişi vardır.

Böreğin hamurunda baklava hamuru gibi su kullanılmıyor. Sıvı malzemesi sadece yağ, yumurta ve yoğurttan oluşuyor. Yarım bardak yağ kullanılıyor ama sekiz porsiyon börek çıkıyor. Yani bizim gibi dört kişilik bir aile için yarısını pişirip kalanı buzluğa atılabilir veya malzeme yarım tertip uygulanabilir.

 

Malzemeler: (Hamur için)

  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiği kadar un

İç malzemesi:

  • 500 gr. Ispanak
  • 2 baş kıyılmış kuru soğan
  • 200 gr. Beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Hamur malzemeleriyle yoğuracağınız hamuru dört eşit beze yapın ve 10 dakika dinlendirin. ( Dikkat edin kabartma tozu kullanıldığı için bekletme süresini aşmayın, yoksa açarken zorlanabilirsiniz.)
  • İç malzemesini hazırlamaya ıspanağı kıyarak başlayın ve diğer malzemelerle karıştırın.
  • Dinlenen bezeleri açabildiğiniz kadar açın ve ortadan ikiye yarım daire olacak şekilde kesin.
  • Kesilen uzun tarafa ıspanaklı harçtan uzunlamasına koyun ve sararak rulo yapın. İster benim yaptığım gibi önce iki ucu ortada birleştirerek katlanan uçları tekrar birbirlerine değecek şekilde katlayın ve bir porsiyonluk börekler hazırlayın, isterseniz tepsinin ortasından başlayarak sararak tepsiyi doldurun.
  • Fırını 180 de ısıtın ve tamamladığınız tepsiyi sıcak fırına koyun. İyice kızarana kadar pişirin ve ılık servis yapın.

 

Reklamlar

5 thoughts on “Ispanaklı Börek

  1. Lavantincim merhaba. Buralarda da bayram eskisi gibi değil sönük geçiyor. İnsanlar bayrami tatil ibliyor gidip gelen olmasin istiyor geç kalkiliyor geç yatiliyor film dvd sinema vs ile geçiyor. Çok şey kaçırmıyorsunuz…
    Geçmiş bayramin mübarek olsun. Elleirne sağlık ispanakli börek de muhteşem görünüyor bayilirim immm canim istedi inşallah öğle yemeğinde işyerinde çıkmıştır:)

  2. Smasimi soyluyorum,senin yemek konusunda yeteneksiz olma olasiligini bile kabul etmiyorum! tu tu masallah lavantin’imee:)
    Bu arada kabak piyazini denedim, senin ve annenin kulaklarini de cinlattim,
    Sevgiler

  3. Valla sen bu isin ehlisin niye azimsiyosun kendini 🙂
    Ellerine saglik cnm,demek gidiyosun vatana? 😦
    Allah yardimciniz olsun…

  4. Lavantin ciğim,

    Elde açılır da börek güzel olmaz mı? Tevafuken ben de ıspanaklı börek yaptım ama mayalı hamurdan 🙂 Böreklerde yağı biraz cömert kullanmak gerekiyor ne yazık ki, ama o kadar uğraştıktan sonra hakkını vermek gerek değil mi?
    Ellerine sağlık, muhabbetle…

  5. Merhaba,
    nefis görünen bir börek annem dün ıspanakları az pişirdi börek yaaprız diye herhal aslında bu güzle börekten yapmalı.
    ellerinize sağlık,selamlar.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s