Beşamel Soslu Fırında Tavuk

Uzun zamandır tariflerimi sıcağı sıcağına bloguma yazmıyorum. Ama dün yaptığım bir yemek sıradaki diğer tarifleri bir kenarda bıraktı. Yine o anki damak tadıma göre doğaçlama hazırladığım geliştirme tariflerden…amacım körili bir sos hazırlamak ve fazla yüklerden kurtulma çabalıma destek olacak haşlama tavuklu bir yemek yapmaktı… Her zamanki gibi bu niyetle mutfağa girdim ama 1 saat sonra fırın tepsisinde bu nefis tavuk butları sofraya geldi. Önce tavuğu neden böyle hazırladığımı eleştiren ve burun kıvıran oğlum tadına baktıktan sonra mmm…sesleri içinde normal yediğinden daha fazlasını mideye indirdi. Özellikle sosu öyle nefis olmuştı ki, yemeğin sonunda tepsideki sosa ekmeğimi bandırıyordum. Daha önce beşamel sos hazırlamadığımdan tadını bilmiyorum ama, sanırım bu da bir çeşit beşamel sos oldu.

 Rabbim, olmayan herkesin sofrasını ve gönlünü zengin, şükrünü daim eylesin diyerek tarife geçiyorum:

Malzemeleri:

  • 3 adet tavuk budu ( 4 kişi için)
  • 2 kepçe süt ( Bildiğiniz çorba kepçesi…doğaçlama yaptığımdan ölçü kullanmadım.)
  • 1 kaşık un
  • 2 kaşık krem peynir ( Yerine bir iki dilim beyaz peynir de kullanabilirsiniz, benzer bir sosta kullanmıştım ve tadı güzel oluyor.)
  • 1 yemek kaşığı sebze tozu ( İçinde tatlandırıcı kimzasal bulunmayan sadece sebze tozu ve deniz tuzu olan bir karışım. Bunun yerine tuzot gibi malzemelerde kullanabilirsiniz. Veya sadece tuz…)
  • Yarım çay kaşığı köri
  • Tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Tavuk butlarını iki parçaya kesip üzerlerini geçecek kadar suda sebze tozu ilavesiyle yumuşayana kadar pişirin.
  • Fırını 170° ye ısıtın.
  • Tavukları haşlama tenceresinden alıp fırın kabına yerleştirin.
  • Tenceredeki tavuk suyunun bir kepçesini tencerenin dıbinde bırakın ve kalanı başka bir kaba aktarın.
  • Tavuk suyunun üzerine 2 kaşık un ve iki kepçe sütü köriyi ve sebze tozunu ilave ederek çırpın.
  • Koyulaşana kadar pişirin ve karabiberle tatlandırın.
  • Hazırladığınız karışımı tavuk butlarının üzerine gezidin ve sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirip sıcak servis yapın.

Farkındaysanız tavuğun mevcut yağı suyunda kaldı ve bu yöntemle çok az yağla nefis bir tavuk yemeği yapabilirsiniz.

Yanında güzel bir salatayla harika bir öğün olur…

Reklamlar

6 thoughts on “Beşamel Soslu Fırında Tavuk

  1. Bende burdan himmmm diyorum canim arkadasim,senin oglan illa ki giciklik yapicak ya 🙂 ellerine saglik canim.Hayirli bayramlar optum.

  2. Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar,milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Kurban Bayramınız kutlu olsun!

  3. selamunaleykum sevgili Lavantin,
    hergun yesem bıkmam diyebıleceğim yemeklerin başını tavuk çeker:) ellerine saglık şifalar olsun.

    Bayramın mubarek olsun, mânen bereket dolu gunlerın feyzınden nasıplenenlerden olabılmek duası ıle sevgıler.

  4. Selamun aleykum canım
    Hayırlı,bereketli bir bayram dilerim canım.bayramın mübarek olsun…

  5. Hayırlı bayramlar efendim,uzun zamandır uğrayamadığım enfes bloglardan birini gelmişken ziyaret edeyim dedim:)
    selametle hakiki bayram temennisi ile!

  6. Arkadaslar hepinize yorum ve bayram tebrikleriniz icin tesekkür ederim.

    Sizlerin de bayrami mübarek olsun…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s