Mıcırık Aşı – Börk Aşı – Ezik Aşı

Sayfaya girenler şablonumu değiştirdiğimi düşünebilir… Biraz daha dikkatli olanlar tıkladığı sayfayla yönlendirildiği sayfanın aynı adres olmadığını da fark edecektir. Efendim, blogspot, wordpress gibi servislerde devam eden blog hayatımı kendi adresim olan lavantin. nete taşımıştım…ama hobi olarak yapılan bir işte daha kolayı varken daha zorunu seçtiğimi fark ettim. Ayrıca doğuşumuz blogla olduğundan blog dışında olmak açıkcası  bana kendimi biraz mahzun hissettirdi. Tekrar wordpress’e döndüm ve lavantin net den buraya yönlendirme yaptık. WordPress deki bazı arkadaşlar bir takım sorunlar yaşadıklarından dolayı blogspota geçmiş ama şimdilik ben de sorun yok, inşallah da olmaz.

Biraz şaşırtıcı olsa da başlıkta gördüğünüz tüm isimler bu harika yemeğe ait. Antep mutfağının tadılası lezzetlerinden olan mıcırık aşı bir tabakla insanın doymayacağı kadar lezzetli bir yemek.  Çocukluğumdan  tadı damağımda kalan bu yemek mutfağımızın klasik bir temsilcisi.  Tadı hakkında fikir verecek olursak:  Acılı ekşili dolma içinin kuru patlıcanla buluşup, kıvamını sulandırması sonucu ortaya çıkan ve kavrulmuş nanenin baş üstü edildiği bir yemek.  Ayrıca kuşbaşı koyun etinin  kendinden emin tavır sergilediği  görkemli bir buluşma da diyebiliriz.

Antep de yazdan kurutulan patlıcanların kesilen başları kurutularak kış sofralarına hazırlık yapılır. enemedim ama taze patlıcan da kullanılabilir ama tadı kuru patlıcan ve taze patlıcan dolması gibi farklı olacaktır. Etsiz ve zeytinyağıyla da yapılan bir yemek. Ancak sofrada erkeklerde olacaksa etli yapmanızı tavsiye ederim.:) Yapılışı biraz teferruatlı gibi görünse de aslında öyle yorucu bir yemek değil, ben den söylemesi.

Malzemeler:

  • 2 bardak kuru patlıcan başı
  • 200 gr. kuşbaşı koyun eti
  • Yarım bardak pirinç
  • 1 baş soğan
  • 2 tane kuru domates ( Yoksa kullanmayabilirsiniz.)
  • 2 tane kuru dolmalık biber
  • 1-2 tane taze yeşil  biber
  • 3.4 diş sarımsak
  • 1 dolu kaşık karışık salça
  • biraz zeytinyağı
  • Karabiber, pul biber
  •  Tuz, nane
  • 1-2 limonun suyu

Yapılışı:

  • Kuru patlıcan başını güzelce yıkayıp üzerini geçecek suda biraz yumuşayana kadar kaynatın.
  • Yarı pişen patlıcan başlarını soğuk suya koyun ve bir kaç kez soğuk suyla yıkayıp süzdürün.
  • Diğer tarafda kuşbaşı eti suyunu salıp çekene kadar pişirip gerekliyse biraz zeytinyağı ilave ederek kavurun ve kıyılmış soğanı ekleyin.
  • Soğanı da kavurduktan sonra salçasını katıp kavurmaya devam edin.
  • Tencereye 2-3 bardak sıcak su ilavesiyle etler hafif yumuşayana kadar pişirin.
  • Etler pişerken doğradığınız biber ve domatesleri de yemeğe katın.
  • Süzülmüş patlıcan başları ve yıkanmış pirinci yemeğe ilave edin.
  • Pirinçler yumuşayınca kıyılmış sarımsak ve baharatlarını katıp 5-10 dakika daha pişirp ocaktan alın.
  • Yemeğin üzerine nane ve pul biber kavurup dökün ve servis yapın.
Reklamlar

14 thoughts on “Mıcırık Aşı – Börk Aşı – Ezik Aşı

  1. Yeni adresin hayırlı olsun. Blogdan ayrılınca mahzun hissetmek konusunda haklısın, katılıyorum. Ve yemek de hiç tatmadığım bir lezzet. Malzemelerini hayal ediyorum, bence güzeldir tadı. Ellerine sağlık.

  2. Tesekkür ederim Canan…gercekten cok nefis bir yemek.

    Demek herkes bloglari daha cok seviyor.:) tatmadigim diyorsun ya mutlaka taze patlicanla da olsa dene derim, pisman olmazsin.

    Tesekkürler Dilek hanim… Siz de yarada emanet olun.

  3. Sevgili Lavantin,
    tam bir kış yemeği yapmış kışı erken getirmişsin 🙂 ama yaşadığınız memlekette kış erken geliyordur.Kurularla ve etle demir yüklü bir yemek olmuş,
    çok değişik bir tarif,
    size afiyet olsun,sevgilerimle…

  4. Es-Selam gülüm.
    Ben de çook çok sevindim bu net’ten eski mekana taşınma olayına.Neden mi? Ben seni wordpress’te iken takip ediyor ve her paylaşımı / gönülden kelamları keyifle bekliyordum.Şimdi yine daha sıcak / daha içten oldu sanki:)
    Süper bir karar,hayırlara vesile olsun inşallah..
    Yemeğe de bayıldım,her zaman ki gibi harikalar,ellerine,cici gönlüne sağlık Lavantin’ciğim.
    Muhabbet ve selametle inşaAllah

  5. Lavantin Hanım, yöresel yemekleri paylaşımınız çok iyi oluyor. Denemek istiyorum. Ancak pirinç ölçüsü su bardağı ile mi, eğer öyle ise fazla değil mi? Başarılar

  6. Hande Hanim, ölcü evet su bardagi…zaten lapamsi bir yemek ve kivamini pirinc sagliyor. Elbette daha az da kullanabilirsiniz, bu miktar zevke bagli ayarlanabilir.

    Afiyet olsun…

  7. ben de açıklamayı görmeden neden wordpress e geçmiş tekrar diye düşünüyordum. sonuçta amaç belli, blog paylaşımı. eğer bu daha kolayına geliyorsa tabii ki bundan devam etmen daha mantıklı.

    yemeği de öyle bir anlatmışsın ki hemen bir kaşık daldırasım geldi 🙂 ellerine sağlık..

  8. Bunu her yaz antebe gidince yaptiririm anneme, bugun de sizin tarifinizle kendim deniyorum eminim nefis olucaktir.harika bir tat herkese tavsiye ederim.. Antepliler yiyorsa vardir bisey;))

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s