Kabaklama

Bu resimi ve yemeği seçmek için ne kadardır bilgisayarın başındayım bilmiyorum! Yazının ve resmin ne kadar ayrıntısı varsa o ayrıntılar için kırk defa fikir değiştirmişimdir herhalde. Önemli bir karar olmadığı için şükrediyorum. Bu gün alışveriş veya karar vermem gereken işlerden uzak durmalıyım…

Başlık biraz iddialı gibi ama kabaklama  gerçekten Antep mutfağının klasik tatlarından biridir.  Salça, sarımsak, ekşi…  Aynı tarifin patlıcanla yapılan şekline de  doğrama denir ve tarifini daha önce vermiştim.

Burada memleketteki gibi lezzetli kabaklar olmasa da sayfamda tarifinin bulunması adına sizlerle paylaşmak istedim. Kabağın tadını sevenlerin bu yemeği de seveceği muhakkak. Hatta kabak yemek istemeyen çocuklara sarımsaklı ve ekşili suyu çorba gibi geldi. 

Yanına ne olmalı diye düşünmeye hiç gerek yok, mutlaka bulgur pilavıyla servis edin. Hatta salata filan diye de düşünmeyin, her şeyin bir yakışanı vardır ya bunun da yakışanı kuru soğandır.  Bir baş soğanı istediğiniz gibi doğrayıp biraz limon, limon tuzu veya sıvı sumak ekşisiyle tatlandırın tuz ve pul biberde ilave ederek soğan salatasını hazırlayın. Gerisi sizin iştahınıza kalmış… Yemeğin miktarını fazla kaçırırsanız beni suçlamayın, teklif var ısrar yok.:))

Malzemeler:

  • 300 gr. orta yağlı kuşbaşı et
  • 500- 700 gr. kış kabağı
  • 1 büyük baş soğan  
  • 6-7 tane sarımsak
  • Bir bardağa yakın haşlanmış nohut yada 1/2 bardak kuru nohut
  • 1 dolu kaşık karışık salça
  • Mümkünse sıvı sumak ekşisi ama benim gibi garibansanız limon tuzu da idare eder.:)
  • Zeytinyağı, nane, tuz, karabiber

Yapılışı:

  • Etin üzerine kafi miktarda su koyarak ocağın üzerine koyun.
  • 5-10 dak. pişirip etin köpüklerini alın ve ıslatılmış nohut, yemeklik doğranmış soğan ve salçayı ilave ederek düdüklü tencerede veya normal tencerede yumuşayana kadar pişirin.
  • Bu arada kabakları kuşbaşı doğrayıp sarımsakları kıyın.
  • Pişen malzemenin üzerine kabağı ilave edin.
  • Kabaklar pişmeye yakın sarımsağını ve ekşisini koyun.
  • Ateşten aldıktan sonra zeytinyağında naneyi kavurup yemeğin üzerine dökün

Afiyet olsun…

Reklamlar

16 thoughts on “Kabaklama

  1. Merhaba arkadaşım iyi haftalar diliyorum öncelikle..

    Bu yemeği yakın zamanda yemek dergilerimden birisinde görüp yapılıcaklar listeme eklemiştim..

    Senin tarifin biraz daha ekşili ve naneli sanırım , görüntüsü bile iştah açıcı en kısa zamanda denemek isterim ya nasip…:)

    sevgiler

  2. Nasıl unuturum,antepte Ümmühan teyzemde yediğim kabaklamaları.o ne lezzettir,ne muhteşem bir tatdır.Yeniden hatırlattığın için çok teşekkürler Lavantin…

  3. Iffet, bir Antep li olarak su zeka sözünü üstüme alsam mi?:))

    Sevgiyle arkadasim…

    Rumma, dedigi, gibi suyu eksi corba gibiydi. Ama tadi vatan kabaklariyla daha iyi cikar herhalde.

    Denersen fikirlerini alirim insallah.

    Muhabbetle…

  4. Hazal hanim, o halde deyince cok seveceginizden eminim.
    Selametle…

    Rica ederim Cahide… Kos mutfaga tam zamni gelmisken dene canim, kim tutar seni? :)))

    Selametle…

  5. Rica ederim Mevlüt bey…
    Selametle…

    Disal, ben de nane nasil konmaz diye düsündüm.:)

    Sen dene seversin eminim.
    Sevgiler…

  6. Dilek hanim, tavsiyeniz cok ilginc! Ayva Antep de kebapta kullanildigina göre yemegi neden omasin? Bir ara denemek isterim…

    Sevgiler…

  7. Kabagi hep tatli olarak düsündügüm icin cok ilginc geldi hele de icinde eksi sarimsak ve et,benim icin cok cok ayri tad hepsini birlikte düsününce garip geliyor dogrusu.Ilk firsatta kabak alip kendime kadar pisirecegim:):)Görüntü her zamanki gibi süper!!!
    Eline saglik cnm.
    Hayirli Cumalar diliyorum.

    Selamlarimla,Serap.

  8. degerli katkilariniz icin sizlere cok tesekkür ederim,kabaklama yemeyeli yaklasik 25 yil oldu

  9. biz g.antep’te bu yemeği haftada 1-2 sefer yiyoruz. bu yemek kışın bal kabağıyla, yazında yaz kabağıyla yapılıyor. doğramayla beraber kabaklama gaziantep mutfağının klasiklerinden anlayacağınız. bu arada kabağı fazla sevmem diyenler için birşeyi vurgulamak isteyorum; kabağı türlü gibi diğer sulu yemeklerde bende hiç sevmem ama kabaklamanın tadı bambaşka. bide bu yemek g.antep’te düğün yemeği olarak geçer hatta bir söz vardır gerdeğe kabaklamayı yiyen girsin derler…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s