Hindistancevizli Makaron (Macaron)

Makaron olayına serbest yaptığım dalıştan sonra ”Makaron tarihine bir imza da ben den olsun.” demiştim ama sağ olsun  Zinnur’un hatırlatması üzerine bunu  ben den daha önce bunu düşünüp uygulayanın Işıl  olduğunu gördüm. 

Olur mu olmaz mı derken denemiştim ve gayet güzle oldu. Böylelikle her türlü ceviz, fındık, fıstık benzerlerinin makaron yapımın da kullanılacağını da anlamış oldum.

Hindistancevizini öğütmek biraz zor olsa da zaten makaronun kolay olduğunu ben den başka iddia eden de yok.:)) Yani makaron yapmak isteyen – ben kabul etmesem de – zorluğunu göze alıyor zaten. Ayrıca bakın ne kadar havalı görünüyorlar.:) “Ben yaptımmm, sen çatla!” demek için değmez mi dersiniz? :) )))

Daha önce yaptığım çikolatalı makaron la aynı tarif, hindistancevizi eklemem hariç.

Bild 1593

Malzemeler:

  •  70 gr.  robottan geçirilmiş hindistancevizi
  • 115 gr. pudra şekeri  
  • 2 yumurta beyazı
  • 5 kaşık şeker
  • Bir fiske tuz

Dolgusu:

  • 60 gr. çikolata
  • 40 gr. tereyağı
  • 1/2 bardak sıvı krema

Yapılışı:

  • Hindistancevizini mutfak robotuna koyun ve iyice incelene kadar çekin. Bu işlem biraz zor oluyor ama gayretle başarılamayacak kadar değil.
  • Yumurta akları mikserin hızlı ayarıyla çırpılır.
  • Köpük görüntüsünü alana kadar çırpmaya devam edilir ve yavaş yavaş şeker eklenmeye başlanır.
  • Beş kaşık şeker her seferinde birer kaşık olmak üzere yedire yedire yumurta aklarına katılır ve çok sert bir kıvama ulasana kadar çırpılır.
  • Bu aşama da normal beze hazırlandığı gibi orta sertlikte bir köpük oluşunca çırpmayı kesmeyin. Yeterince sertleşti sanarak bu hatayı yaptım ve  sonuç hoş değildi. Çırpmaya devam ederek daha sert bir köpük oluşmasını sağlayın. Ben süre vermeyeceğim çünkü belli bir süreye sadık kalmadım. İlk yapışınız da olması gereken kıvamı anlamak için Zinnur’un verdiği süre olan 2 dakikayı ortalama olarak kullanabilirsiniz.
  • Hindistan cevizini ve pudra şekerini karıştırıp hindistancevizinin biraz daha öğütülmesi için beraberce biraz daha çekin. (Aslında şart olmayan bir işlem ama hindistancevizinin hatırına bunu yapın.)
  • Yumurta akları, toz karışıma yavaş yavaş iyice birbirine karışana kadar yedirilir.
  • Hazırlanan karışım sıkma torbasıyla kağıt serilmiş tepsiye bir eu ( ya da 1 ytl.) büyüklüğünde sıkılır ve tepsiyi birkaç kez tezgahınıza vurarak içlerindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlanır. Eğer üzerileri pürüzsüz bir hal almadıysa elinizi hafifçe ıslatıp sıkmadan kaynaklanan tepecikleri düzeltin.
  • Bu arada kremasını hazırlamak için sıvı kremayı kaynama noktasına getirin ve ocaktan alıp çikolatayı ekleyin.
  • İlk sıcaklığı çıkınca tereyağını katın ve iyice pürüzsüz bir hal alana kadar çırpın.
  • Tepsiyi el değmeyen bir yere kaldırarak makaronların kabuk tutmasını bekleyin. Ben size küçük bir sır vereyim: Ben saç kurutma makinamın soğuk ayarında yaklaşık yarım metre uzaktan elimle kontrol ederek kabuk tutmasını kolaylaştırdım. Dikkat edin sadece esinti gibi olsun hızlı üfürerek şekillerini bozmayın. Üzrelerine dokunduğunuzda elinize yapışmayacak bir kıvamda olmalı.
  • Önceden ısınmış 175° deki fırında 10- 12 dakika pişirin. Ama bu süreyi sakın aşmayın.
  • Tamamen soğuyan makaron kurabiyelerinizi şekil ve büyüklüklerine göre eşleştirin ve hazırladığınız kremadan 1 tatlı kaşığı kadar birinin üzerine koyun ve diğer kurabiyeyi üzerine kapatın.
  • En az 4-5  saat buzdolabında ağzı kapalı bir kutu içinde bekletin ve ondan sonra tüketin
Reklamlar

11 thoughts on “Hindistancevizli Makaron (Macaron)

  1. Sevgili Lavantin, ellerin saglik. Bildigim kadariyla Turk blog camiasinda bu ilke ilk imza atan Isil‘dir, daha eskisini bilen arkadaslar varsa duzeltsin lutfen. Su linkte, Amerikalilarin makaron dedigi koko kurabiyeleri ve kendisine ait hindistan cevizli makaronu birlikte yapmis Isil. Okudugumdan beri denemek istedigim bir tat, simdi yine gundeme geldi, umarim 2009 yil sonu kurabiye sezonunda ben de deneyebilirim.
    Sevgiler.

  2. Zinnur, arama yaparken cocolari görmüstüm ama altina bakmamistim.:) Yazimi hemen düzeltiyorum, bu ünvan Isil’in mis.:)

    Uyarin icin tesekkür ederim.

    Sevgiler…

  3. Ellerinize saglik olsun Lavantin,
    çok sevdigim ve denemeye cesaret edemedigim bir olaydir macaron 🙂
    birgun bende sizin deyiminizle “serbest dalis” yaparim insallah 🙂
    sevgiyle kalin…

  4. Canım çatlamakla kalmadık sabah sabah iştahımız tavan yaptı sayende..:)

    Ben böyle tariflere hiç cesaret edemiyorum ..:(

    Görüntü çok şeker yabancı bloglarda sık yapılan bir tarif sanırım rengarenk yapıyorlar..

    Ellerine sağlık sevgiler…

  5. Vaktin hayır olsun Lavantin,öncelikle söylemeliyim ki,fotoğraf ve kompozisyon harika olmuş ellerine sağlık.Ben blogtan evvel beze yapmıştım.O biraz daha zordur çünkü daha kalın ve büyük oluyor.Yabancı bloglarda çokça rastladığım bu makaronları ise denemek henüz nasib olmadı.Bizim evde bir tepsi makaronun varlığı kaç dakika sürer oda ayrı bir konu:))

  6. Sevgili Mihriban, hic korkacak birsey degil. Hic vakit kaybetme ve dene… Tadi buna deger.

    Sevgiyle…

    Rumma, dene canim hic zor degil inan. Sorularini severek yanitlarim.
    Gida boyasiyle istedigin renk de yapabilirsin.

    Muhabbetle…

  7. Cahide bir tepsi bir gün ancak gider… Yemeye engele olamayacagin bir tadi var. hele de cocuklarin bayilir.

    Sevgiler canim.

    Tesekkür ederim Melek… Yorumun beni cok sevindirdi. Tekrar görüsmek üzere…

  8. Tesekkür ederim Ablacigim…

    Sevgilerimi gönderiyorum…

    Özlem han insallah canim… Cok cok lezzetli birsey, ilk vakit buldugunda dene bence pisman olmassin.
    Sevgiler…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s