Cuma Yazları – Caize / Kafkas Mutfağından Gardoş Hıçın

Cumanız mübarek olsun…

Şair Ebu Dellame ile Halife Mehdi arasında şöyle bir vakıa geçmiştir: Ebu Dellame, Abbasi hükümdarlarına bir kaside takdim eder. Halife kasideyi pek beğenir:
– Sana bu kasiden için ne caize vereyim?
– Efendimiz bendeniz bir av köpeği isterim.
– Bu kadar güzel bir kasidenin caizesi bir av köpeği olur mu?
– Efendim kulunuz böyle istiyor.
Halife Mehdi işe şaşar, ama şairi de kırmak istemez:
– Peki, istediğin gibi sana bir av köpeği versinler.
– Fakat Efendim bendeniz ava ne ile gideceğim?
– Hakkın var bir de at versinler.
– Ata nasıl bineceğim?
– Doğru, güzel bir eğer takımı da versinler.
– Efendimiz ata kim bakacak?
– Haklısın, bir de köle versinler.
– Ama Efendim ben atı nerede barındıracağım?
– Bir de ahır versinler.
– Köleyi nerede yatırayım?
– Bir ev versinler.
– Bu kadar halkı ne ile doyuracağım?
– Bin altın da haçlık versinler.
– Efendim…
Halife Mehdi şairin sözünü kesmiş:
Eğer masrafı idare etmeye bir kethüda, hesapları tutmaya bir katip istersen köpeği geri alırım ha!..

Gardoş Hıçın

Gardoş hıçın Kafkas kültürüne ait lezzetli bir hamur işi.  Sanırım patatesli ekmek veya börek anlamına geliyor.  İçi  sade patates ya da peynirle patates karıştırılarak hazırlanıyor. Hamur kızardıktan sonra ortası çapraz olarak kesilip, arasına kaymak veya tereyağ konarak yeniyor. Önceleri kızarmış hamurla kaymak nasıl olur diye düşünüyordum ama en son yaptığımda denedim harika oluyor…  

 
bild-1650
 bild-1634
MALZEMELER:
  • 3-3,5 bardak un
  •  Yarım yaş veya ona denk kuru maya
  • Su, tuz

İç malzemesi:

  • 4 tane haşlanmış ve ezilmiş patates
  • Tuz, karabiber, kızartmak için sıvı yağ

YAPILIŞI:

  • Yapılan hamur mayalandırılır.
  • Patatese baharatları katılıp karıştırılır.
  • Hamurdan küçük bezeler alınıp ortasına yumurta büyüklüğünde patatesli içten konur.
  • Patatesler gözükmeyecek şekilde kapatılır. Hamur tezgahın üzerinde elle bastırılarak tabak büyüklüğünde açılır.
  • Hazırlanan hamurun birkaç yerine çatalla delikler açılır.( kızarırken patlamaması için)
  • Kızgın yağda kızartılır.
Reklamlar

16 thoughts on “Cuma Yazları – Caize / Kafkas Mutfağından Gardoş Hıçın

  1. Ellerinize saglik, gardos hicini cok güzel yapmissiniz. Ben de severek yapiyorum ama sizinki bir baska güzel omus.

  2. Seninde gecmis cuman mübarek olsun canim. Tarifin cok degisik ve entersan. Patatesli börek veya hamur isleri tarifi hep ilgimi cekmistir.ellerine saglik canim nefis görünüyor.Ayrica paylasimin icin de cok tesekürler.Güzel bir hafta sonu gecirmeni diliyorum,sevgiyle kal.

  3. Tesekkür ederim Semra. Patatesli börek pek yemedim ama bu degisik hos bir tarif…
    Sevgiler…

    Özgül, tavsiye ederim. Hele sicakken cok daha nefis bir börek…
    Cuma yazisini begendigine sevindeim.
    Hayirli vakitler…

  4. Estagfurullah Esra, eminim senin ki de cok güzel dir tavuzu ediyorsundur…
    Selamlar…

    Yaren sana da hayirli vakitler dilerim…
    Patatesli börek seviyorsan, begeneceksin demektir.
    Muahbbetle…

  5. demek sadece bir köpek istemiş he?::) ellerıne saglık lavantıncım gardoş hıçını begendım ben denemekte ıstıyorum:)
    yorumun bence anlasılır olmuş..biz birbirimizi leb demedende anlarız öyle degılmı arkadasım:)

    sevgılerımle..

  6. Selamlar, hikaye harikaydi, ne nuktedanlarmis buyuklerimiz, cok hos…
    Gardos hicin, ilk defa duydum bu adi. Ama harika gorunuyor, ellerine saglik canim.
    Sevgiler

  7. SELAMUN ALEYKÜM

    Etkinliğime buyurun

    Gönderen :http://tarifdunyasi.com/

    42. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
    SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
    http://porselendemlik.blogcu.com
    http://birdemliksohbet.com
    http://gelibolu17.blogspot.com/
    http://selmahlc.blogcu.com/
    tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için

    4 MAYIS 2009 – 18 MAYIS 2009
    TARİHLERİ ARASINDA

    http://tarifdunyasi.com/

    YANİ BEN YAPACAĞIM.
    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
    HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
    TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
    VE TARİFİNİZE”PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 42.HAFTA ” BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
    ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
    LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
    SEVGİLER

  8. Saliha, haklsin kalpler ayni yöne bakarsa anlasmak kolay.:)
    Gardos hicini tavsiye ederim ,cok hos bir yemek.
    Sevgiler…

    Özlemhan, rica ederim canim… Destek olmak isterim elbette…
    Muhabbetle…

  9. Nurgül, hem güzeli anlatmak hem güldürmek bizim atalarimiz sanati…

    Gardos hicini mutlaka tavsiye ederim.
    Sevgi ve selamlar…

    Tarif dünyasindan yazan arkadasim, insallah katilir etkinligine…
    Hayirli olsun…

    Zeynep, dedigin gibi yag cekmedi ve özellikle taze yendiginde daha da lezzetli bir yemek.
    Sevgiler…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s