Antep Peyniri ve Köy Peyniri

İlk denememden bu yana peynir çalışmalarım son sürat devam ediyor.  Hemen hemen her hafta taze süt geliyor ve ben yarısını yoğurt yarısını peynir yapımı için kullanıyorum ve dışarıdan peynir almıyorum. Her hafta uğraşmak biraz zor da olsa keyif alarak yapıyorum.  Köyde büyümedim ama köy hayatı içimde var demek ki.:))) Daha önce yaptığım peynirleri paylaşmıştım. Ve araştırmalarım devam etmişti ki,  bu konuyu ve peynir çeşitlerini hala araştırıyorum. 

Antep’li dostlardan yani Naile ve Fulya’dan Antep peynirinin yapımını öğrendim, meğerse ne kolaymış.

Ayrıca sirkeyle yapılan peyniri de kesmiklerini tekrar kaynatarak yapmayı denedim daha olgun bir tat elde edebilirim düşüncesiyle. Antep peynirinin lezzetini anlatmaya zaten gerek yok ve ikinci tarif ise kaynamadan yaptığıma göre daha farklı ve lezzetli oldu.

Takıldığım tek konu salamura işlemi. Tuzunu çok koysam çok tuzlu az koysam çabuk bozuluyor. Özellikle Antep peynirini bir türlü annemin yaptığı gibi salamura yapıp sertleşmesini yani yeterince sertleşmesini sağlayamadım. Antep peyniri salamura yapılınca öyle sert bir hale gelir ki, bazen bıçakla kesmekte zorlanırdık. Ancak kahvaltı öncesi kaynar suda  bekleterek kullanabilirdik.

Salamura işleminde yumurta testini yapmama rağmen yine de peynirlerim salamura yapılmadan önce olduğu taze peynir gibi yumuşak dokusunu  korudu. Bu konuda fikir paylaşımlarınızı bekliyorum.

Burada bir çok hanım için oldukça önemli bir konu olan şişkinlik problemiyle ilgili, çok yakın bir tanıdığımın tecrübelerini konuyla olan alakasından dolayı paylaşmak istiyorum. Bu tanıdığım devamlı şişkinlik çekerdi ve bildiğim kadar bitkisel çaylarda dahil her türlü ilaç diyet vs. yi denemesine rağmen hiç bir iyileşme olmamıştı. Taki taze sütle yaptığı ev yoğurdunu günlük tüketmeye başlayana kadar. Çok yakın olduğumdan durumunu ve ne çok sıkıntı çektiğini biliyordum ve her gece yediği bir kase ev yoğurdundan sonra farkına bile varmadan bu problemi sıkıntı vermez bir hale geldi. Dikkatinizi çekeyim pastörize sütle yapılan ev yoğurdu değil taze sütle direk çiftliklerden gelen sütle yapılan yoğurt.

Hazır süt ve yoğurtların içindeki zararlı ve yararlı bakterilerin, sütün pastörizasyonu sırasında çoğu  ölüyor ve sindirim sistemimiz için faydalı olan bazı bakterilerden de mahrum kalıyoruz. Bu işlem elbette gıdanın ömrünü uzatmak ve çeşitli bakterilerin yol açacağı hastalık riskini yok etmek için uygulanıyor ama, teknoloji her zaman en doğrusu demek de yanlışlar doğurabiliyor.

Ekleme: Bir okuyucumun yazdığı yorumu bazı eksik noktaların tamamlaması adına sizlerle paylaşmak istiyorum. Teşekkürler Necla hanım…

SELAM tesadüfen siteye ziyaret ettim peynir yapımı hakkındaki bilgilerinizi okudum. Ben egeliyim titiz olduğum için peynirimi kendim yapıyorum yaklaşık 10 yıldır hemde koyun sütünden Antep usulü. Sizdeki eksikliği madde halinde yardımcı olacağım
1) MAYALANMIŞ PEYNİRİ süzmeden önce elinizle iyice pelteyi bozacak şekilde karıştırın yarım saat bekletin peynir kısmı dibe suyu üste çıkacak ve sonra süzeceksiniz

2) Peyniri kesede iyice süzdükten sonra el sabunu büyüklüğünde kesip tuzun içine atıp her tarafını tuzlayıp bir kabın içine bütün peyniri aynı şekilde koyup dolapta iki gün bekletin(sertleşinceye kadar)

3) Derin bir kapta 2lt suyu kaynatın ve sonra peynirleri üst üste gelmeyecek şekilde peynir yumuşayıncaya kadar 3_4 dakika kaynatın süzgüye alıp soğumaya bırakın.

4) Peynir yumuşamaması için çeşme suyunu tuzla birlikte kaynatıp soğutun cam kavanozu peynirleri yerleştirip soğuyan suyu üzerine döküp mutlaka dolaba koyun.
TUZU ORTA TUZLULUKTA OLACAK. EĞER SUYUNU DİREK KAYNATMADAN KOYARSANIZ PEYNİR YUMUŞAK OLUR. KOLAY GELSİN

Antep Peyniri:

  •  5 lt. süt
  • 1 çay kaşığı mıkrobiyel peynir mayası
  • 3-5 tane birer kiloluk peynir torbası

Yapılışı: 

  • Taze süt 32- 37° ye ısıtılır. Uygun ısıyı anlamak için parmağınızı süte batırdığınızda yoğurt mayalanacak sütten daha ılık olacak. Yani soğuk hissetmeyeceksiniz ama sıcaklıkta olmayacak  ılık olacak.
  • Mayayı derecesi ayarlanan sütün içine her yerine gelecek şekilde döküp yavaş ve mayayı tencerenin  içinde tamamen dağıtacak  şekilde karıştırın.
  • Tencerenin kapağını kapatın ve üzerini çokta kalın olmayan bir örtüyle kapatıp sıcak bir ortamda 3-6 saat arası mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanıp mayalanmadığını anlamak için yavaşça tencerenin kapağını açıp dikkatlice bir kaşık batırabilirsiniz. kaşık pelte haline dönüşen sütten temiz çıkarsa mayalanma tamamlanmış demektir. Ya da pelte tencerenin altına doğru hafif çökerken şeffaf bir su üzerine çıkıyor bu da mayalanmanın tamamlandığını gösterir. Ama genellikle tencere tamamene yoğurttan daha yumuşak ama pelte haline geliyor. Yani kapağı açtığınızda sütün adeta donmuş katılaşmış olduğu izlenimi veren bir görüntüsü oluyor.
  • Mayalanma bitince bez torbaları bir süzeğin içine koyun ve tenceredeki pelteyi kevgir yardımıyla torbalara paylaştırın. Bu işlemleri mutfağın her yerine akan peynir sularıyla ruh ve sinir sağlığınızı bozmamak adına büyük bir tepsi veya varsa sini içinde yapın.:) Dikkat! Peynir altı suyunu asla atmayın.
  • Torbaların ağzını daha önceden hazır ettiğiniz kalın ip, kurdele vb. Bir şeylerle bağlayın oklavaları bu bağladığınız şeritlerin içinden geçirin
  • Bir sandalyeyi yere yatırın ve dört bacağının arasına bir leğen yerleştirin.  oklavayı üstte kalan iki sandalye bacağına yerleştirtip damlayan suyunun leğene akmasını sağlayın.
  • Bu işlem, süzülen su 3-5 saniye aralıklarla damlayana kadar devam etmeli. Takriben 4-6 saat arası olabilir. Bura da bir ayrıntı daha paylaşayım: Eğer hazır peynirler gibi biraz ekşimsi tadı olan bir peynir isterseniz bu işlemi biraz daha uzatın. Özellikle yaz ayların çabuk ekşiyor.
  • Süzülme tamamlanınca süzülen suyu bir tencerede ocağın üzerine koyun ve kaynamasını bekleyin. kaynayan peynir suyuna torbadaki peynirleri tencerenin büyüklüğüne göre koyun ve 3 dak. haşlayın. Sıcak sudan alıp olduğu gibi soğumaya bırakabileceğiniz gibi ilk sıcaklığı çıkınca Sevgili Fulya’nın dediği gibi uzun veya yuvarlak şekil verebilirsiniz.
  • Soğuduktan sonra torbalardan çıkarıp buzdolabına koyun. Bir kaç saat   sonra tuzlayabilir  bir kaç gün sonra da  salamura yapabilirsiniz.

  Köy Peyniri:

  •  5 lt. taze süt
  • 1/5 bardak sirke
  • Bir adet süzme torbası
  • Tuz

 Yapılışı:

  •  Taze süt uygun bir tencere içerisinde ve başında beklemek şartıyla ateşe konur.
  • Kaynamaya başlayınca sirke yavaş yavaş dökülür ve sürekli karıştırarak sütün kesilmesi sağlanır.
  • Yeşil suyu ayrılınca taneler tencerenin üstüne çıkacaktır.
  • Tencerenin ağzı kapalı el değmeyen bir yere konarak soğuması beklenir.
  • Soğuk veya ılk hale gelen süt kesiği tekrar ateşin üzerine konur ve 20- 30 dak. kaynatılır.
  • Bu işlemden sonra 5-10 dak. beklenip süzek içine konan torbaya kevgir yardımıyla boşaltılır.
  • Bir süre süzekte süzülmesi beklenir ve daha sonra büyük bir tepsinin içine daha küçük bir tepsi ters çevrilip konur. Torba ise ters çevrili olan bu  tepsinin üzerine konur ve üzerine tekrar üçüncü bir tepsi kapatılır.
  • Üçüncü tepsinin üzerine turşu kavanozu vs. gibi ağırlıklar konur 4-6 saat baskıda tutulur.
  • Baskıdan alınan peynir bolca tuzlanıp buzdolabına konur.
  • Bir iki gün sonra salamura yapılarak veya olduğu gibi tüketilebilir. Tuzlama yapılmadan da olduğu gibi yenebilir.
Reklamlar

51 thoughts on “Antep Peyniri ve Köy Peyniri

  1. Peynirlerin hepsi enfes ve şahane görünüyor! İçim gitti resmen:)

    Şişkinlik ve yoğurt konusu çok güzelmiş doğrusu,bunu yakınlarımla paylaşacağım..

    Ellerine emeğine sağlık..

  2. Papatya, evde yapmak varken artik disardan zor alirim özellikle yogurdu. Bir de türkiye deki yogurtlarda jelatin cok kullaniliyormus bu da ayri bir mevzu…
    Rabbim yarattiklarinda yaratmis sifayi ve faydayi. Kullanmak bizim isimiz.
    Sevgiler…

  3. Ben yarin sana kahvaltiya geliyorum banada cikar peynirlerden.Tadina bakmamazlik olmaz degil mi?:) Yakin olsak kesin gelirdim ama ne yapalim bizde resimlerle idare edrim artik:)
    Bende evde yaparim yogurdumu,arkadas ciftlige gittikce banada getirir sagolsun.Ciftlikten gelen sütü kaynatirken ayni annemin süt kaynatirken mutfaginin kokusu gibi kokuyor.Bir defa da peynir denemistim harika olmustu gercekten.Ellerine saglik canim.

    Selamlarimla,Serap.

  4. peynir yapmayı hiç denemedim,ama yoğurdumu sütçülerden aldığım sütü kaynatıp yapıyorum,hazır yoğurttan hoşlanmıyorum.
    peynir konusunda sen usta olmuşsun,ellerine sağlık,
    sağlıkla yeyin inşaallah,sevgiler…
    http://hayatcemresi.wordpress.com/

  5. Serap, ben davet ediyorum icabeti sen den…
    Ben onu bunu bılmem, ev de yapılan herşey başka oluyor.:))
    Muhabbetle…

    Nısanur, ben de hazır yoğurttan hııc hoşlanıyorum. Hatta yıllardır yoğurt yemiyorum yemek vs. hariç. Ama şimdi günlük mutlaka bir kase tüketiyorum.
    Peynir de ustalaştım diyemem ama idare edecek kadar yapıyorum.
    Selametle…

    Meltem, bu öyle bir merak ki insanı içine çekiyor ve bir daha bırakmıyor:))
    Deneyince göreceksin ki ev de yapılanın tadı bambaşka.
    Sevgiler…

  6. Ellerine sağlık lavantin çok güzel anlatmışsın gerçekten, peynirlerin de çok lezzetli görünüyor. Salamura konusunda da ben ilk kez geçen sene yaptım onu da anlatmıştın sana zaten bol tuzun içinde bekletmiştim biz fazla aldığımız için koruma olarak çok iyi oluyor. Ama tuzlu suyun içinde bekletmek için kayınvalidem yumurta testini önermişti, sen de neden olmamış bilmiyorum. Yumurta testinden geçen salamurada yumuşak kaldıysa eğer tuzu hala eksik kalmıştır. Biraz daha tuzunu artırabilirsin bence veya tuz da etkiler mi acaba? Kaya tuzu bulabiliyorsan onla dene bir de.

    Sevgiler..

  7. Lavantincim ben de arada lor peyniri yapıyorum. Ama senin bu peynirler harikaymış:). Ne kadar ayrıntılı ve püf noktalarıyla beraber vermişsin tariflerini. Ellerine emeğine sağlık canım.
    Tam bir peynir canavarı olarak söylemeliyim ki peynirlerin hepsi de birbirinden güzel gözüküyor:).
    Sevgilerimle…
    aslı

  8. Sağol Naile…
    Canım, tuzunu bol koymama rağmen yine de Antep peynirinin bildiğimiz o sert yapısını sağlayamadım. Acaba kaya tuzu şart mı? Belki ondan yumuşamıştır. Annemin salamuralarını da hatırlıyorum, farklı değildi ama neden yapamıyorum bilmem!
    Acaba tuz için de mi saklasam, sertleşmesi için?
    Neyse bir yolunu bulacağız inşallah.
    Hayırlı cumalar…

    Aslı, ben ilk deneyeceğim tarifler de ayrıntıya çok ihtiyaç duyuyorum. Hatta bazı tarfilerde sırf ayrıntılar yüzünden başarısız olmak mümkün. Bu sebpten yaşadığım olumsuz veya olumlu ayrıntıları paylaşıyorum.
    Madem peynir canavarısınö dene ev de peynir yapmayı. Sanıyorum ki alışkanlık yapar.:))
    Hayırlı cumalar…

  9. SELAM tesadüfen siteye ziyaret ettim peynir yapımı hakkındaki bilgilerinizi okudum.Ben egeliyim titiz olduğum için peynirimi kendim yapıyorum yaklaşık 10 yıldır hemde koyun sütünden antep usulü.Sizdeki eksikliği madde halinde yardımcı olacağım 1)MAYALANMIŞ PEYNİRİ süzmeden önce elinizle iyice pelteyi bozacak şekilde karıştırın yarım saat bekletin peynir kısmı dibe suyu üste çıkacak vesonra süzeceksiniz 2)peyniri kesede iyice süzdükten sonra el sabunu büyüklüğünde kesiptuzun içine atıp her tarafını tuzlayıpbir kabın içinebütün peyniri aynı şekilde koyup dolapta iki gün bekletin(sertleşinceye kadar) 3)derin bir kapta 2lt suyu kaynatın ve sonra peynirleri üst üste gelmeyecek şekilde peynir yumuşayıncaya kadar 3_4 dakika kaynatın süzgüye alıp soğumaya bırakın.4)peynir yumuşamaması için çeşme suyunu tuzla birlikte kaynatıp soğutun cam kavanozu peynirleri yerleştirip soğuyan suyuüzerine döküp mutlaka dolaba koyun. TUZU ORTA TUZLULUKTA OLACAK.EĞER SUYUNU DİREK KAYNATMADAN KOYARSANIZ PEYNİR YUMUŞAK OLUR. KOLAY GELSİN

  10. Necla hanim, yorum icin cok tesekkür ederim. Yazinizi dikkatle okudum ve insallah hemen hayata gecirecegim. Bir cok konuda oldugu gibi peynir konusunda da ayrintilar cok önemli. Ben ikinci agizdan ögrendim ve belki eksiklik bundan kaynaklaniyordur.
    Asama asama anlatmaniz da cok güzel, tekrar tesekkür ederim.
    2. asamada, peynirin sabun büyükügünde kesilmesi yaziyor, acaba bu baskilama islemi olmadan mi yapiliyor. Pelteyi ilk süzmek icin torbaya koyup asdiktan sonra?..
    Salamura suyunu kaynatmayi hic düsünmedim, sordugumda gerek olmadigini söylemislerdi. Ben sonradan, tuzladigim beyaz peynirin tuzu fazla gelince sicak suda bekletince fark ettim ki, bu islemden sonra da peynir Antep peyniri gibi oluyor… Sizin tarifiniz de tuzlandiktan sonra haslanmasi seklinde.
    Peynirin peltesinin kirilmasinin peynirde yaptigi degisikligi ben de gecen yapisimda tevafuken fark ettim.
    Hatta dün yeni bilgiler ögrendim ve peyniri ona göre denemeye karar vermistim. Elimdeki bu yazida: “Pıhtı kesilmeden (kırılmadan) tülbentten yapılmış küçük torbalarda süzülür ve baskılanmaz. Bez torbadan çıkarılan teleme ufak parçalar halinde küçük tülbentlere konur, sıkılır ve peyniraltı suyunda haşlanır.” diye yaziyordu.
    Bu hafta süt gelmedi ama hafta icinde gelmesini bekliyorum. Tarifinizi uygulayip buraya yazacagim insallah.
    Bir sorum olacak: siz antep peynirini yapmayi nerden ögrendiniz? Egeliyim dediginiz icin merak ettim.
    Tekrar tesekkürler…

  11. Selam, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Ben aslında izmirde ikamet ediyorum,fakat artık günümüzde hazır olan her şeyde bir şeyler çıkınca ve artık eski tatları bulamadığımız için üşenmeden her şeyi araştırıyorum ve uyguluyorum imkanlarım el verdiği kadar.İLK antep peynirini aynı sitede oturan gerçek antepli komşumda yemiştim süper bir lezzeti vardı ve yapılışını ondan öğrendim salamura suyunuda sitede çalışan çalışan görevlinin eşinden öğrendim.FAKAT bu peyniri koyun sütünden yapılırsa gerçek tadı yakalıyosun.Peyniri kırma konusuda mutlaka önemli çünkü peynir daha çabuk süzülüp katılaşıyor ve deliksiz ve sert peynir elde etmiş olursun ,kırmadan süzülen peynir çok zor süzülür ve uğraştırır.Peyniri tamamen süzülüp sertleştikten sonra sabun büyüklüğünde kesilecek.suyunu mutlaka kaynatılarak konulacak ve peynir en az 1veya 2ay lezzetli olması için dolapta bekleyecek.Ben yarın allah nasip ederse köydeki bahçemize gidicem, yaklaşık bir ay işimiz var gelince tekrar gerektiğinde görüşürüz.SAĞLIKLA KALIN

  12. SELAM cevabınıza teşekkür ederim size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana ,size verdiğim bilgiler denemeler sonucu edindiğim pratik ve kesin bilgiler.Yeni öğrendiğiniz yöntem de uygulanır fakat ben 100-150 kg sütten yaptığım için işlemesi zor bir uygulama,egeli olmama rağmen antep peynirini nereden öğrendiğime gelince aynı sitede oturan antepli bir komşumda yemiştim ilk peyniri harika bir lezzeti vardı o zamana kadar öyle nefis bir peynir yememiştim egeli olmama rağmen,tarifini aldım ve denedim.Benim şansım köyde yaşayan yakın bir akrabamın koyunlarının olması ve katkısız olması, çünkü bu peyniri koyun sütüyle gerçek tadı yakalıyosunuz.Peynirin kesilmesine gelince kesede iyice süzüldükten sonra(bastırıldıktan sonra) kesilecekve tuzlanacak ve dolapta iki gün bekletilecek kesilen peynirlerindış yüzeyi sertleşecek ve ondan sonra kaynama işlemi olacak aksi halde kesip hemen kaynatırsanız peyniri toparlayamazsınız.Peynirin suyunu mutlaka kaynatıp iyice soğutun ondan sonra salamura yapın ve en az 1 ay salamurada dolapta kalsın. Umarım yardımcı olmuşumdur bende haziranda yapıcam peyniri sütler daha yağlı ve koyu oluyor.Yarın allah nasip ederse köye kendi meyve bahçemin hasat ve bakım için gidicem yaklaşık 1 ay yokum gelince gerekirse tekrar bilgi alış verişinde bulunuruz. SAĞLIKLA KALIN

  13. Necla hanım, ilginiz ve aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.
    Zaten Antep peyniri bekledikce tadı oturup güzelleşiyor, bilgiğiniz gibi.
    Tarifinizi inşallah deneyeceğim. Koyun sütü bulabilme imkanım yok ama hevesimi memelekete dönmeme saklyacağım.

    Anlattıklarınıza bakılrırsa demek ki, Antep’de de tek bir yöntem uygulanmıyor. Belki inak sütü kullanmam bile sonucu etkiliyordur.

    Ben de pelteyi kırmaya başladıktan sonra daha çabuk süzüldüğünü fark ettim.
    Bahsetmeniz çok iyi oldu ben de kışlık peyniri Haziran da basayım inşallah. Ben bu konularda oldukca bilgisizimdir. Sütler ne zaman iyi ne zaman daha kalitesiz olur geçenlerde bir arkadaştan öğrenmiştim. Ve daha önce hiç duymamamıştım.
    O güne karad denemelerimle olayı tam kavararım ve biraz da olsa sizin gibi uzmanlaiırım inşallah.

    Sevgi ve selamlarımı gönderiyorum…

  14. SEVGİLİ LAVANTİN;
    BLOGUNUZU UZUN SÜREDİR TAKİP EDİYORUM;ÇOK BAŞARILI VE HOŞ BULUYORUM.KONU PEYNİR OLUNCA BİRAZ BENDE EKLEME YAPAYIM.ANTEPLİ BİRİ OLARAK;BİLİYORSUNUZ MAYIS SONU HAZİRAN BAŞI GİBİ BİR PEYNİR ZAMANIMIZ VAR(PEYNİRİN YAĞLI OLDUĞU ZAMAN).PEYNİR ALINIR GELİR ,NORMAL MUSLUK SUYUYLA YIKARIM, O SUYU DÖKTÜKTEN SONRA BOL TUZ DÖKÜP 4 İLA 5 GÜN GİDİP GELİP KARIŞTIRIRSINIZ PEYNİR O TUZU BÜNYESİNE İYİCE ALIR VE TEKRAR (ESKİLER BÜYÜK BAKIR KAZANLARDA BU TUZDAN ÇIKMIŞ HALİ İLE PEYNİRİ KAYNATIP,SOĞUTUP SONRA TUZLU AYAR İLAVE EDİP KALDIRIRLARDI) GENİŞ BİR TENCEREYE BOŞALTIP,ÜSTÜNÜ KAPLAYACAK KADAR KAYNAR SU DÖKÜYORUM,10 – 15 DAKİKA ÖYLE KALIYOR SONRA PEYNİRİ KOYACAĞIM KABA ALIYORUM SOĞUMASINI BEKLİYORUM.TUZLU YUMURTA AYARI YAPIP KALDIRIYORUM.DAHA SONRA YİYEBİLECEĞİMİZ MİKTARLARDA TUZUNU GİDERME ÇALIŞMASI YAPIYORUZ.(ANCAK KESİNLİKLE PEYNİRİ İLK GELDİĞİNDE TUZSUZ HALDEYKEN VE KURU İKEN MUTLAKA BOL TUZDA KARIŞTIRARAK 4-5 GÜN BEKLETİRİZ.)YUMUŞAMA KATİYYEN OLMAZ.HEPİNİZE SEVGİLER.

  15. Cagay hanim, paylasiminiz beni cok mutlu etti. Bu konuda bir cok insanin tecrübe ve bilgilerini ögrenmek cok güzel.

    Benzer bir teknigi ablam da kullanirmis. Bu ikinci kaynatma veya kaynar suda bekletme peyniri daha lezzetli yapiyormus. Insallah onu da deneyecegim. Su an da dolabimda üc degisik usulle hazirlanmis peynir var ve benim tadini en cok begendigim, tuzda birkac gün bekledikten sonra haslama yapilan oldu. Ama yazdiginiz gibi de deneyecegim insallah.

    Salamurasini yeterince yani yumurtayi yüzdürecek kadar tuz kullaninca basardim cok sükür. Cok tuzlu olacagi korkusuyla bunu yapamamistim daha önce. Ama zaten suda bekleterek bu tuz aliniyor, dolayisiyla tuzda muhafaza eden bile var. Bir arkadasimin anlattigina göre sade tuzun icin de depoluyorlarmis.

    Verdigin bilgiler icin tesekkür ediyorum.
    Hayirli ve güzel vakitler dilerim…

  16. ellerinize sağlık ne güzel bilgiler verdiniz teşekkürler hemen peynir yapasım geldi ksık kullalana ekledim herkese anlatacağım sağ olun

  17. Rice ederim Münevver hanim… Bu konuda yardimim oluyorsa cok sevinirim, ben bilgi almak konusunda cok sikinti yasamastim.

    Selametle…

  18. Selam Lavantin,
    tesadüfen peynirin nasil yapildigini arastirirken sizin sayfaniza rastladim ve cok begendim. Ellerinize ve emeginize saglik. Benim taze süt konusunda bir sorum olacakti. Ilk defa ciftlikten taze süt aldim. O sütü buzdolabinda kaynatmadan ne kadar muafaza edebilirim ve peynir veya yogurt yapmak istersem taze sütü hic kaynatmayacakmiyim? Kaynatmazsam zarari olmazmi?
    Selamlar

  19. Zeyno, taze sütü buzdolabinda bir iki günden fazla bekletmemenizi tavsiye ederim, cok cabuk bozuluyor. Ancak kaynatmadan kullanmak uygun olmayacagindan mutlaka kaynatin bence. Kullanmak icin de önce 3-5 dakika kaynatmaniz yeterli olur. Hatta taze sütü kaynattiktan sonra buzlukta dondurarak bile muhafaza edebilirsiniz. Kulanacaginiz kadar miktari uygun kap veya buzluk torbalarina koyarak dondurabilirsiniz.

    Kolay gelsin…

  20. NE KADAR AÇIK-SEÇİK,NET VEAYRINTILI YAZIYORSUNUZ,OKUYAN VE YORUM YAPANLAR DA AYNI ÖZELLİKTELER.AYRINTI.BU ÇOK ÖNEMLİ BENİM İÇİN,HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM,PAYLAŞIMLARINIZI MERAKLA BEKLİYORUM.EVDE YOĞURT VE PEYNİR YAPMA ISRARINDA OLAN TEK BEN DEĞİLMİŞİM,YALNIZ OLMADIĞIM İÇİN ÇOOOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

  21. SEVGİLİ HANIMLAR,EVDE YOĞURT VEPEYNİRLE BİRLİKTE ZEYTİNİMİ DE KENDİM YAPIYOR,BÜTÜN KIŞ YİYORUM.TANSİYON PROBLEMİM VAR BU YÜZDEN AZ TUZLU ZEYTİN YEMEK ZORUNDAYIM,AMA ARTIK AZ TUZLU ZEYTİNİ KENDİM YAPABİLİYORUM.

  22. slm arkadaşlar bende evde peynir yapmaya neraklıyım bimiyodum ve ögrenmek istyiorum sert olması için annem üç gün tuzda bekletirdi suzuz bi şekilde bende bu gün yapacam sirkeyle oldunu bilmiyodum inşlah olur

  23. iyi akşamlar Şükran hanım, güzel sitenizi içime peynirimi evde yapma hevesi düştüğünde keşfettim. Bu keşfin ne kadar geç yapıldını da harika uslubunuzla , en ince ayrıntılarına varıncaya kadar anllattığınız tarifleri okurken anladım. Ayrıca sadece tarif değil garip bir sıcaklık var 3 gündür sitenin altını üstüne getirdim ama en çok antep peyniri bölümünde takılı kaldım. Bugün sütümü aldım yazdıklarınızı aynen uyguladım 4 saat oldu hala mayalanmadı 😦 biryerde hata yaptım galiba biraz daha bekleyip olmadı kaynatıp kestirmeyi düşünüyorum. paylaşımlarınız için çook teşekkür ediyorum …

  24. Hayirli vakitler Emine hanim…güzel sözleriniz icin tesekkür ederim. Ben de sizin gibi bir izleyicim oldugu icin memnun oldum.

    Peynir mayalanirken bir cok farkli sebepten mayalanma gecikebiliyor. Önce panik yapmayin ve bir kac saat daha bekleyin. Baktiniz hic bir peltelenme yok o zaman sütü ocagin üzerine koyun ve tekrar mayalanma isisina gelene kadar isitin. Daha sonra önceki eklediginiz maya miktarina yakin bir miktar maya daha ilave edin ve en basta yaptiginiz islemi tekrarlayin. Büyük ihtimal bu ikinci mayalanmadan sonra tutacaktir. Bu benim deneme yanilma yöntemiyle fark ettigim ve uyguladigim bir durum, bilimsel olarak nasil bir aciklamasi olur bilmiyorum. Bu durumda katilan maya miktari iki kata cikiyor ama sonucta mayalanma gerceklesiyor.

    Gec bir cevap ama insallah yardimi olur.

    Kolay gelsin…

  25. siz cevabı vermeden galiba ben hissettim ki aynı yazdığınız gibi yaptım, tekrar ısttım ve maya ekleyerek mayaladım. Sabah uyandığımda ilk işim kontrol etmek oldu evett tutmuştu diğer işlemleri sırasıyla yaptım ama baştan yanlış giden bişeyler vardı çünkü sizin peynirlerinizin görüntüsüne ulaşamadım. çok tuuzlu oldu, geceden soğuk suya ısladım halde bu sabah kahvaltıda yine çok tuzlu olduğunu farkettim. Pes etmiyorum inşallah sizinkiler kadar güzel peynirler yapmayı başaracağım. Hayırlı günler …

  26. merhabalar…ben yaklaşık bir hafta önce ilk peynir denememi yaptım.1 kaşık sıvı maya ile.yoğurt mayalar gibi bekletip süzdüm baskıladım ve tuzladım. 1 aydır hazır peynir yememenin verdiği peynir yeme şevkiyle yaptığım peyniri iştahla yiyorum ama kızıma tadını bir türlü beğendiremedim.internette araştırırken de siteniz ve paylaşımlarınızla karşılaştım.sirkeli tarifinizi şu an deniyorum.umarım başarılı bir sonuç elde ederim.ve kızıma da yedirebileceğim bir peynir olur.teşekkürler.

  27. Anonim arkadasim, Türkiye de peynir mayasi marketlerde satiliyor. Yurtdisinda eczanelerde bulabilirsiniz aama bizim peynirler gibi olmaz. Ancak Türk bakkallarinda oluyor, hatta bakkala ismarlasaniz bile büyük ihtimal getirirler.

    Kolay gelsin.

  28. Nilüfer hanim, satilan peynirlerdeki o eksimsi tad olmuyor zira kültür kullanmiyoruz. Ben bir denememde kültür olarak mayadan önce bir bardak yogurt ekleyerek denemistim ve daha eksimsi bir peynirim omustu. tabi istedigin tadi bulana kadar denemeni tavsiy ederim.

    Kolay gelsin…

  29. çok acil yardım. 🙂 sütü kaynatırken kesilme oldu ama tam da net bi kesilme değil pütürlü oldu. ben kaynattım. peynir yapmak istiyorum olurmu acaba peynir mayam var. yardımcı olusanız çok sevinirim. bu arada sitenizi sürekli takip ediyorum çok güsel. özellikle simit poğaça tarifiniz. tşkler.

  30. Elif hanim, cevap vermekte geciktigim belli, insallah siz isin icinden cikmissinizdir. Mayali peynir yaparken sütü kesinlikle kaynatmamalisiniz! Peynirin tutmasi icin sütün icindeki bakterilere ihtiyacimiz var ve kaynatinca bu bakteriler ölür. Dolayisiyla siz elinizdeki sütü sirke vs. bir yardimci maddeyle kesitirip köy peyniri yapabilirsiniz. Bir dahaki sefere sütü temsili olarak inekten yeni sagildigi sicakliga kadar ilitin ve mayayi bu isidayken ekleyin.

    Gecikmeli cevabim icin kusura bakmayin.

    Kolay gelsin…

  31. cevabınız için tşkler. 🙂 köy peyniri yaptım güsel oldu. cuma yazılarınızda çok güzel çok faydalanıyorum. emeğinze sağlık. allah razı olsun.

  32. merhabalar köy peyniri yapımında 5/1 bardak sirke demişsiniz hangi büyüklükte bardak olmalı bir de sirkenin türü önemlimi şimdiden teşekkürler sevgiler.

  33. ellerinize sağlık bende peynir yapmaya başladım sirke ile çok güzel oluyor.bemim merak ettiğim resimdeki mavi tabaktaki peynirin sarı olması çok güzel görünüyor o hangi peynir tarifi olduğunu yazarmısınız.teşekkürler.

  34. Dilek hanim, bardagin ölcüsünün pek bir önemi yok. Bazen az miktar sirkeyle sütü kestirmek mümkün olurken, bezen bir bardaga yakin sirkeyi bir kac litreye koydugumuz oluyor. Sirkenin tadi peyniri pek etkilemez. Genellikle elma sirkesi harip diger sirkeleri kullandim, elme sirkesiyle ilgili tecrübem yok.

    Kolay gelsin…

  35. Yüksel, resimdeki peynirin tarifi altinda yaziyor, yani köy peyniri.

    Simdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.

  36. cevabınıza teşekkür ederim. Ben elma sirkesi ile yapıyorum dilek hanıma aradığı cevabı vermiş oluyorum,ayrıca bende bir bayanım ismimden dolayı belki erkek mi diye düşünebilirsiniz diye yazıyorum.

  37. peyniri salamura yaparken suyu kaynat soğumaya beklet ,eğer kaynyamamış suyla salamura yaparsan peynir tuzunu ne kadar çok koyarsan yined yumuşamsı olur.

  38. Peynir konusunda çok hassasım. Çocuklarıma bir ara hiç peynir yedirmemeyi bile düşündüm. Güvenemiyorum. Doktor arkadaşım Brusella diye bir hastalıktan bahsetti. İnternette araştırınca özellikle keçi sütü ve peynirinden bulaştığını öğrendim. Evde peynir yapmayı deneyeceğim. Doğal ürünlere ve dalından koparıldığı haliyle sunulan ürünlere ulaşmaya çalışıyorum ama sanırım en güveniliri evde yapmak. Yardıma ihtiyacım olursa danışacağım sizlere. Özlem

  39. merhabalar benım proje odevım var antep peynırı konulu .. gıda okuyorum ve antep peynırıyle alakalı ne varsa bılgı toplayıp prjemı hasırlamam lasım yardımcı olabılırmısınızz..

  40. Sevgili Nurcan, yardım edebilirsem sevinirim. Sormak istediklerini e postam yoluyla bana ulaştırırsan ben de bilgim çerçevesinde yanıtlamaya çalışırım.

    Kolay gelsin.

  41. Yıllar geçse de eskimeyen bir tarif. Antep gelini olarak sizden öğreniyorum evde yapmayı. Kv m yapar ama tuzlu haliyle kuru tur onlar ben de onu sevmiyorum. Bu tarif çok işime yaradi. Püf noktalarda belirtilen dolap herhalde buzdolabidir. Peki tuzlanmis peynir su salacak suyu ne yapalım? Çiğ olduğu için kullanmak istemem hastalık olabilir diye düşünüyorum. Yoksa tuz mikropları kırar mı,ne düşünüyorsunuz? Bir de peyniri kapalı kapta mi suzekvari bir kapta mi saklayacağız ? Cevaplarsaniz çok sevinirim.

  42. Anonim yazan arkadaşım, öncelikle tarifden fayda sağladığın için sevindim.

    Tuzladıktan sonra salınan suyu salamurasında kullanabilirsin.
    Salamuradan önce buzdolabına koyarken kapalı kap daha iyi olur; süt ürünü olduğundan çabuk koku çekebilir. Peynir kalıpları haşlandıktan sonra tuzlandığı için hastalık riski oluşmaz.
    Bahsedilen dolap buzdolabı.

    Kayınvalidenin kurutmasını merak ettim. Biliyorsan ayrıntılı yazarsan denemek isterim.

    Olabilecek sorularını gecikmeli de olsa severek cevaplarım.

    Kolay gelsin.

  43. Ben antep peyniri aldım 3gün tuzda beklettim sonra kaynattımda tuzlu su yaptım bidona bastım ama çok sert oldu bi Çözümü varmı teşekkürler

  44. Elif hanım, belliki tuzu fazla olmuş. Yerken biraz suda bekletin ve haşlayarak, yahut kaynar suda bekleterek tüketin. İnşallah çözüm olur.
    Hayırlı günler.

  45. SELAMLAR PEYNİR TARİFLERİNİZE HAYRAN KALDIM BEN DE YILLARDIR EVDE YOĞURDUMU, ÇÖKELEK VE /VEYA TATLI LOR PEYNİRİMİ (SİRKEYLE) VE BAZEN DE TEREYAĞIMI KEMDİM YAPIYORUM ÇALIŞTIĞIM İÇİN CİDDİ PEYNİR YAPMA İŞİNE HENÜZ GİRİŞEMEDİM. ÇOCUKLARIM TAZE KAŞAR/ DİL PEYNİRİ TARZI PEYNİRLERİ DAHA ÇOK SEVİYORLAR İTALYAN MOZZARELLA (TAZE PEYNİR DİL PEYNİRİ GİBİ UZUYOR PİZZA VE PİDELERDE KAHVALTIDA HARİKA OLUYOR) PEYNİRİ PEYNİR MAYASIYLA VE CİTRİK ASİTLE YAPILIYORMUŞ ACABA MAYA YERİNE SİRKEYLE YAPILABİLİR Mİ?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s