Bayram ve Yoğurtlu Yuvalama

Huzuru, yorgunluğu ve manevi coşkusuyla ramazanı bitirip bayrama ulaştık Allah’ın izni ile. Tüm inanaların yakın dost ve akrabalarımın, tanıdık tanımadık herkesin mübarek ramazan bayramını yürekten kutluyor, bayramınızın şeker gibi tatlı geçmesini diliyorum.(Bu müberek bayrama şeker bayramı denilmesine de çok kızdığımı ve manevi ruhuna saygısızlık olduğunu düşündüğümü de eklemek isterim.)
Uzun ve zahmetli bir çalışmadan sonra çok şükür yemeğimi yaptım ve sizlerle paylaşıyorum.
Çocukluğumda ki kınalı ellerle uyandığımız hiç bir bayramı unutamam. Ama biri var ki onun yeri bambaşkadır benim için.
Rahmetli dedeciğim, her bayram yaptığı gibi bayram namazı dönüşü bir kısmı cami cematı olmak üzere, komşu erkeklerini bayram yemeğine çağırımıştı. O yıl benim yanlız yaptığım ilk bayram yemeğiydi. Kendimden emin bir şekilde yuvalamayı bir gün öncesi ablam la yuvarlamış bayram sabahı da pişirmeye koyulmuştum. Herşey yolundaydı ve yuvalamanın suyunu ocağa koyup kaynamasını beklemeden köfteleri ılık suyun içine atmış pişmesini bekliyordum. Bilmiyorum ki, hiç bir köftenin su kaynamadan atılmayacağını.:) Sabırsızlıkla beklerken bir de baktım köftelerim dağılmış! Ne yapacağımı bilmez bir halde dedemi çağırmış, bir taraftan da iki gözüm iki çeşme ağlıyordum! Durumu anlattım. Canım dedem “olsun kızım birdaha ki sefere daha iyisini yaprsın” diye beni teselli edip sofrayı hazırlamamı istemişti.
O bayramdan sonra başarısız olduğum hiç bir yuvalama tecrübesi yaşamadım çok şükür. İşinizi kolaylaştıracak püf noktaları ile işte yuvalama tarifim:

 

119

119a

MALZEMELER:

  1. 300 gr. pirinç
  2. 200 gr. yağsız kıyma
  3. 300 gr. yağlı parça et (Kemikli et de çok yakışır.)
  4. 3 bardak yoğurt (Fazla sulu olmamasına dikkat edin.)
  5. 1/2 bardak nohut (Haşlanmış kullancaksanız miktarını çoğaltın.)
  6. Sıvı yağ ve zeytinyağı karışımı
  7. Nane, Karabiber
  8. 1 kaşık un
  9. Tuz (Ben tuzot kullandım.)

YAPILIŞI:

  1. Pirinci yıkayın ve ılık su içinde 15 dak. bekletin. Bu bekletme, pirinci öğütürken ufalanmayan pirincin sinirlerinizi de öğütmemesine yardımcı ve kolaylaştırıcı bir işlemdir.:)
  2. Yıkanan pirinci tel süzgeçe dökerek fazla suyunu bırakmasını sağlayın.
  3. Tezgah üzerine yayyacağınız bir mutfak havlusunun üzerine pirinci yayın ve bir süre bekletin. Havluyla pirinçlerin üzerine bastırarak fazla suyunu alın, 10-15 dak. bekleyin. Böylece pirinç çekilirken macun haline gelmez.
  4. Nemli pirinci mutfak robotunda mısır unu inceliğin de, yani tam un değil ama taneli de olmayacak şekilde çekin.
  5. Kıyma, karabiber, pirinç ve tuzu karıştırıp yoğurun. Çok az miktarda su ekleyebirirsiniz, ama sakın çok fazla koymayın. Elinizi ıslatacak kadar olması yeterli. Yoğurma işlemi devam ederken pirinç etin nemini tamamen çekeceği için, ilk başta kuru gibi görünen karışım yoğurdukca birbirine geçerek tam bir hamur kıvamına gelecektir. Yoğurma işlemini çok kısa tutmayın, ben 15 dak. dan fazla yoğurdum. Bu dağılmasını önleyecektir.
  6. Hazırladığınız malzemeyi 10-15 dak. dinlendirin.
  7. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde köfteler alıp parmaktan daha ince şeritler haline getirin. Bu şeritlerden pişmemiş nohut büyüklüğünde parçalar koparıp köfteler hazırlayın. Yuvarlarken, sık sık avuçlarınıza sıvı yağ sürün ki, daha kolay yapabilesiniz. Yuvarlama sırasında aile efradı veye arkadaş desteği almanızı tavsiye ederim, yoksa benim gibi saatlerinizi harcamak zorunda kalabilirsiniz.:)
  8. Köfteler bitince birbirlerine yapışmayacak bir tencerede kaynayan su içine atın ve 10-15 dak. pişirin. Mutlaka tadarak yumuşamasına bakın ki, köfteler yerken dişlerinizle dövüşmesin.
  9. Köfteler pişerken, eti düdüklü tencerede yağını bırakana kadar güzelce kavurun ve bir miktar su ekleyip geceden ıslatılan nohutla birlikte, tencerenin ağzını kapatarak pişmeye bırakın. Kendi düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre et ve nohudu pişirin. Düdüklü kullanmayacaksanız bu işlemi köfteleri yoğurmaya başlamadan veya çok daha önce yapın.
  10. Bu arada köfteleri kaynarken unutmayın ve pişince süzgece alın.
  11. Daha sonra köfteleri et ve nohudun üzerine ilave edin.
  12. Yoğurda 1 kaşık un ekleyerek çırpın ve etin suyundan yavaş yavaş katarak ılınmasını sağlayın.
  13. Yoğurtlu karışımı, ocak üzerinde kaynayan yemeğe yavaş yavaş ve karıştırmaya ara vermeden ilave edin, sürekli karıştırarak kaynamasını bekleyin.
  14. Fokurdamaya başlayınca ocaktan alın ve kısa bir süre daha karıştırmaya devam edin.
  15. Ocaktan aldıktan sonra tuzunu ekleyin.
  16. Zeytin yağını ve sıvı yağı nane ilavesi ile kavurup yemeğin üzerine dökün.

NOT: Yemek sulu bir yemek su ayarlamasını ona göre yapın. Ne köfteler içinde yüzssün, nede az sulu bir şekilde köfteler midenize otursun. Antep’te “Bayram beyi olmak” diye bir tabir vardır. Suyu az olunca şişkinlik yapıp bayram beyi olabilirsiniz.:)))

Afiyet olsun…

Reklamlar

Bayram ve Yoğurtlu Yuvalama’ için 37 yanıt

  1. Ellerine saglik canim. Sayende guzel memleketimin yoresel nefis yiyeceklerinide ogreniyorum. Ramazan Bayramini kutluyorum.Sevgiyle kal.

  2. inşallah hakiki affolunlar arasındayızdır ve bayramımız hakiki bayram olur.:))) canım benim daha sonra uzun uzun tarife bakacağım inşallah.:)

  3. Selam canim,senin ve ailenin Ramazan bayramini kutlar, saglik ve afiyetle daha nice nice bayramlara diyorum.Selam ve sevgilerimle..

  4. Canim ellerine saglik benimde senin gibi bir yuvarlama tecrübem var :))ama hatalar insana herzaman dogruyu ögretir önemli olan ondan ders almaktir,maneviyatin yüksek oldugu huzurlu, saglikli bol neseli bir bayram diliyorum canim sevgiler…

  5. Yaren, sen,nde bayramın kutlu olsun.Sevgiler…Teşekkür ederim Alev.Sevdiklerinle birlikte hayırlı ve coşkulu bir bayram diliyorum.

  6. İnşallah yağmur damlası, inşallah…Ümitle ümitsizlik arasında, rabbimin rahmetinin beklntisindeyiz.Hayırlı bayramlar diliyorum…Allah razı olsun Kevser.Ben de tüm sevdiklerinle güzel bir bayram diliyorum.Selametle…

  7. Seval’ciğim doğrusu dinlemek isterim senin de maceranı.:)Güzel ve unutulmayacak bir bayram diliyorum…

  8. slm canım…o anı yaşarken kimbilir yerin dibine girmek istemişsindir….şimdi ise ne kadar güzel anıyorsun…insan özlüyor o günleri….aslında zaman değişmedi biz büyüdük….bayramın mübarek olsun…ramazana şeker denilmesine bende çok kızıyorum…sana katılıyorum…yuvalama harika görünüyor…ellerine sağlık…

  9. Lavantinciğim merhabalar. Ben geldiiimm. Biz yuvarlamamızı yedik. Eh Antepli olunca yemeden olmaz değil mi?Canım ailen ile mutlu bir bayram geçirmen dileği ile. Sevgilerimle.

  10. Sana da hayırlı bayramlar Nalan.Sevgili Disal, utancımın yanı sıra annemin silinmeyen hatıraları beni daha çok ağlatmıştı…O günler değil ama daha öncesini çok özlüyorum.Sevgiler…

  11. Teşekkür ederim Nalan, sana da güzel bir bayram diliyorum…Allah razı olsun Beyhan.Tüm sevdiklerin ve ailen ile hayırlı bir bayram diliyorum.Sevgiler…

  12. Rabia’cığım hoşgeldin sefa getirdin sayfama.:)Yeniden yorumunu okumak çok iyi geldi şu garip gurbet bayramında.:(Ben bu, gün üç gün yemiş bir yuvalama sever olarak ancak doyabildim.:))))Alışkanlık mı bilmem ama, yuvalama benim için, yani Antepli herkes için sanıyorum ki, tek öğünlük hatta tek günlük yemek değil.Şöyle üç gün üst üste yiyeceksin ki bayram geldiğini anlayasın.:))Sevgiler canım…Beğenmene sevindim. Eh sizler kadar olmasa da gurbet yuvalaması da böyle oluyor.(İçin deki etleri seçip yemedim, zaten sırf resim için etli yapmak zorunda kalmıştım.)

  13. Sevgili Lavantin bayramını kutlar sağlık mutluluk dolu günler dilerim.Dedeciğin de nur içinde yatsın..sevgiler…

  14. Lavantin’cigim,Canim hayirli bereketli bir bayram diliyorum.Umarim gurbette bayramin guzel gecmis geciryordur.Benim huzulunlu halim gecemedi nedense…Umarim sen mutlusundur canim.Dedecigini yuzumde gulumse ve sefkatini hissederek okudum..Sevgilerimle canim.

  15. Lavantinim yazini yeni okudum yani pazar gecesi ve ayni cümleleri yazdim az önce yayinladim ve senin sayfanda bayrama seker denilmesi konusundaki hassasiyetini okuyunca bu kadar olur dedim.Demekki tek ben degilmisim.Daha nice güzel bayramlara insallah.Allaha emanet ol

  16. Serpil, teşekkür ederim canım.Ben de geçmiş bayramını kutluyor tüm günlerinin bayram gibi geçmesini diliyorum.Sevgiler…Sevgili Gülenay’ sen de bilirsin ne yaparsak yapalım nafile…Camilere gidiyoruz bir sürü eş dostla bayramlaşıyoruz, misafirler ağırlıyor ve ziyaretlere gidiyoruz ama, dokunsan ağlayacak bir halde oluyoruz yine de!Rabbim mekanını cennet etsin, çok emeği vardır üstümde dedemin.Sevgiler canım…

  17. Canım, ben de senin yazını şimdi okudum ve çok hoş buldum, ellerine sağlık.Elbette ki “şeker bayramı” denilmesi, bence oruçlu olmayıpta-özür ve hasta olanları tenzih ederim-bayram yapanların ramazan diyerek islami bir hava oluşturmaktan kaçındıkları için uydurdukları bir isim. Ablam, oruç tutmayan insanların bayram yapmalarına çok kızardı. Bu kızgınlığını büyüdükçe anlamaya başladım.Sevgiler…

  18. MerhabaSitenizi dün keşfettim. Yorum bırakmaya çalıştım ama sanırım başarız oldum. Ne kadar güzel bir site bu. Elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık… Sevgiylehttp://sicakpaylasimlar.blogspot.com/

  19. Sevgili Aysel, teşekkür ederim… Güzel yorumlar almak yola devam etme cesareti veriyor.Sevgiler…

  20. Antep yemeklerine merakımdan sitenize uğramadan geçemiyorum,bu kez sessiz takipçilikten çıkıp yorum yazmak istedim,bu merak sadece uzaktan seyretmekle kalmadı hatta bikaç tarif denemişliğim bile var:)antep kebabı ve yuvalama denemiştim,tabi tam orjinal tarif gibi olmasada o haliyle bile çok leziz gelmişti bize,ellerinize sağlık bu şekliylede deniycem mutlaka..Linklerinizde yer almak isteriz.sevgilerle…

  21. Antep yemeklerine merakımdan sitenize uğramadan geçemiyorum,bu kez sessiz takipçilikten çıkıp yorum yazmak istedim,bu merak sadece uzaktan seyretmekle kalmadı hatta bikaç tarif denemişliğim bile var:)antep kebabı ve yuvalama denemiştim,tabi tam orjinal tarif gibi olmasada o haliyle bile çok leziz gelmişti bize,ellerinize sağlık bu şekliylede deniycem mutlaka..Linklerinizde yer almak isteriz.sevgilerle…

  22. Antep yemeklerine merakımdan sitenize uğramadan geçemiyorum,bu kez sessiz takipçilikten çıkıp yorum yazmak istedim,bu merak sadece uzaktan seyretmekle kalmadı hatta bikaç tarif denemişliğim bile var:)antep kebabı ve yuvalama denemiştim,tabi tam orjinal tarif gibi olmasada o haliyle bile çok leziz gelmişti bize,ellerinize sağlık bu şekliylede deniycem mutlaka..Linklerinizde yer almak isteriz.sevgilerle…

  23. Antep yemeklerine merakımdan sitenize uğramadan geçemiyorum,bu kez sessiz takipçilikten çıkıp yorum yazmak istedim,bu merak sadece uzaktan seyretmekle kalmadı hatta bikaç tarif denemişliğim bile var:)antep kebabı ve yuvalama denemiştim,tabi tam orjinal tarif gibi olmasada o haliyle bile çok leziz gelmişti bize,ellerinize sağlık bu şekliylede deniycem mutlaka..Linklerinizde yer almak isteriz.sevgilerle…

  24. Antep yemeklerine merakımdan sitenize uğramadan geçemiyorum,bu kez sessiz takipçilikten çıkıp yorum yazmak istedim,bu merak sadece uzaktan seyretmekle kalmadı hatta bikaç tarif denemişliğim bile var:)antep kebabı ve yuvalama denemiştim,tabi tam orjinal tarif gibi olmasada o haliyle bile çok leziz gelmişti bize,ellerinize sağlık bu şekliylede deniycem mutlaka..Linklerinizde yer almak isteriz.sevgilerle…

  25. ay ay ay bende bir antepli olarak yaptığınız tariflerle gurur duydum ellerinize sağlık hepsi çok güzeller hele yalancı paça dan hemen bu akşam yapıyorum selamlar .

  26. Sevgili Firuz ve saniye, özür diliyorum yorumun cevabını geciktirdim. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Ayrıca memnun kalmanız beni sevindirdi. İnşallah daha sık görüşürüz. Sevgiler…Tarifi deneyince fikrini bilmek isterim.Hayırlı bayramlar…Sevgili Birgül, teşekkür ederim. Sözlerin beni yüreklendirdi.

  27. Abam rumuzlu arkadaşım, deneyerek sonuçtan memnun kalmana çok sevindim. Bu arada, “abam” bizim oralarda abla manasında kullanılır. Selametle…

  28. Beni bu siteye ne bağladı bu kadar bilmiyorum.Siteyi çok geç keşfettiğim için önceden okuyamadığım tarifleri telafi etmek istiyorum sanırım.Bir Ramazan bayramını urfada ve kahvaltıda yuvalama yiyerek geçirmiştim.çok farklı ama bir o kadarda güzel sizin oraların adetleri.Kendim karadenizli eşim Kayserili.belki benim hemşehrilerim kızacak ama Antep ve Urfanın yemek kültürünü o kadar sevdimki en çok oraların yemeklerini merak eder oldum.Sizin sayenizdede bu merakımı gideriyorum.neyse lafı çok uzattım.sizinle tanışmak ve sohbetlerde bulunmak dileğiyle.şimdilik hoşçakalın.

  29. Zeynep, güzel sözlerin için tekrar teşekkür etmek zorunda hissediyorum kendimi.:) Aslına bakarsan ben de kendi yörem ve doğu yemeklerini bir başaka severim. Ama yanı sıra, her yörenin kendine ait tatlarınıda beni çeken noktalar vardır. Hem senin yörene ait tatları da benimle paylaşsan ben de buradan yayınlardım.İnşallah tanışma imkanımız olur canım.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s