Fıstıklı Kadayıf

Kadayıf bana hep kış gecelerini ve amcamları hatılatır. Kacaman tepsilerle sık sık kadayıf yapılırdı. Ortaya açılan bir sofranın üzerine tepsi konarak misafirler davet edilirdi. Tabi ki birkaç aile bir araya gelnce tepsi boşalır, yetişemeyen bu güzel tattan mahrum olurdu. Bense hiç hoşlanmazdım, şimdi afiyetle yediğim bu tatlıdan.
Antep’te kadayıf baklavayla yarışan bir tatlıdır. Ama kadayıfın hası bizim burma kadayıf dediğimiz türüdür. genellikle evde yapılmaz, çünkü zahmetli ve maharet isteyen özel bir şekli vardır. Aslında yapabileceğim konusunda kendime güveniyorum, ama burada satılan vakumlanmış kadayıflarla bu pek mümkün değil. Özellikle taze kadayıf olması gerekir. Resmini bulursam inşallah sizlerlede paylaşırım.


MALZEMELER:

  • 500 g çiğ kadayıf
  • 250 g tereyağ
  • 200 g Antep fıstığı veya ceviz içi
  • 1 bardaktan biraz fazla süt

Şerbeti için:

  • 2 bardak şeker
  • 2,5 bardak su
  • Yarım limon suyu

YAPILIŞI:

  • Kadayıf paketten çıkarılıp 5, 10 dak. havalandırılır.
  • Vakumlu paketse elde ovalanarak yapışık teller ayrılır.
  • Tamamen tane tane olunca, süt ve ısıtılmış tereyağının tamamına yakını kadayıfın üzerine dökülür, elle her yerine dağılacak şekilde kadayıf harmanlanır.
  • Yağlanmış orta büyüklükteki tepsiye kadayıfın yarısı yayılır, üzerine yağlı kağıt serilip başka bir tepsi yardımıyla iyice sıkıştırılır.
  • Üzerine ince çekilmiş fıstık serpilip kalan kadayıf fıstığın üzerine düzgün bir şekilde yayılır, yine diğer bir tepsi yardımıyla sıkıştırılır.
  • Kalan tereyağ üzerine eşit olarak gezdirilip 175° de üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Hazırlanan şerbet soğutulup sıcak kadayıfın üzerine dökülür ve dilimlenir.
Reklamlar

6 thoughts on “Fıstıklı Kadayıf

  1. Ne kadar guzel tarifler bunlar. Bir geldin, pir geldin. Ellerine saglik Lavantin. Icli kofte nefis gorunuyor, mercimek corbanin tarifini de bayildim. Ziyaretine gelecegim, hayirli olsun blogun, sevgilerle..

  2. Sevgili LavantinAramıza hoşgeldin, herşey çok güzel görünüyor ellerine sağlık..Kübra

  3. öncelikle blogun hayırlı olsun.yaptıklarına baktım hepsi iştah açıcı, çok güzel görünüyorlar.ellerine sağlık.sedatarifname.blogspot.com

  4. Tesekkür ederim Büyükdemir. Daha taslak olarak bekleyen bir cok Antep lezzeti var ve insallah onlari da yayinlayacagim.
    Hayirli vakitler…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s